Kommentar
Slik fant Margunn et hjem i den globale kirken
Lausanne-bevegelsen har fungert som fellesnevner og inspirasjonskilde for mange norske kristne. Likevel er det i dag antakelig nokså få som kjenner til hva bevegelsen står for. Denne ukens kongress i Sør-Korea er en mulighet til å gjøre noe med det.
I dag er det særlig ledere fra det lavkirkelige og frikirkelige landskapet som finner tilhørighet i Lausanne-bevegelsen. Men rett skal være rett: også Den norske kirkes biskoper var tidlig ute med å la seg inspirere av Lausanne-bevegelsen.
Det gjaldt i sin tid blant andre Erling Utnem og Bjørn Bue. Denne uken representerer Stein Reinertsen i Agder det norske bispekollegiet, så folkekirken er fortsatt i berøring med Lausanne. Men flertallet av de rundt 50 norske deltakerne kommer fra frikirker og kristne organisasjoner.
Nærmest forbindelse
To av dem i Norge som har hatt den nærmeste forbindelsen til Lausanne-bevegelsen er Margunn Serigstad Dahle og ektemannen Lars Dahle. Til daglig er de ansatt ved NLA Høgskolen, men i 2010 var de til stede på den forrige Lausanne-kongressen i Cape Town i Sør-Afrika. Både den gangen og nå har de lederoppgaver som gjør hverdagene under kongressen ekstra travle.
For å få litt hjelp til å fortolke Lausanne-bevegelsens egenart og betydning inviterte kollega Tore Hjalmar Sævik og jeg ekteparet Dahle til den første av de daglige podkast-episodene vi spiller inn fra Sør-Korea denne uken.
Margunn beskriver møtet med Lausanne-bevegelsen som en opplevelse av å «komme hjem i det globale kristne fellesskapet».
Hun forteller om møter med venner fra både Egypt, India, Brasil og Øst-Afrika hvor troen på Jesus er den som knytter dem sammen, og der de deler tilliten til Bibelens troverdighet og kallet til å leve ut troen i hverdagen.
Lars forklarer at det ikke er noen omfangsrik og byråkratisk organisasjon som står bak den store kongressen i Sør-Korea denne uken. Noen titalls fast ansatte samarbeider med i hovedsak frivillig tilknyttede medarbeidere verden over.
Slik lever en bevegelse som legger til rette for både fellesskap, vennskap, inspirasjon og samarbeid.
Hva Gud vil
Margunn oppsummerer den evangelikale identiteten som å ha Jesus og evangeliet i sentrum. Lars peker på kallet til å leve som kristne disipler, som lys og salt, slik Jesus snakket om.
For å beskrive Lausanne-bevegelsens egenart snakker Margunn Serigstad Dahle om en innstilling hvor man innfor Guds ansikt spør hva Gud vil med den enkeltes liv med tanke på både yrkesvalg og bosted, men aller mest hvordan vi kan ære Gud i hverdagene våre med det han har gitt oss.
Ektemannen Lars håper kongressen kan bidra til både inspirasjon og fornyelse, samt en utfordring til strategisk nytenkning.
Ikke bare for kirkelig ansatte
Han peker også på en erkjennelse som Lausannes nåværende leder, koreanske Michael Oh har satt ord på, nemlig at kun en prosent av bekjennende kristne er ansatt i kirke og misjon.
– 99 prosent er det ikke, men deres kall er ikke begrenset til å be for eller gi til den ene prosenten, understreker han.
Lausanne er med andre ord ikke en bevegelse utelukkende for dem som er ansatt i kirke eller misjon. Tvert imot, understreker Lars Dahle, ønsker man å legge stor vekt på arbeidsplassen som arena – med en innstilling som korresponderer godt med Norges haugianske tradisjon.
Endringslogg: Mindre endringer i avsnittet om «Egypt, India, Brasil og Øst-Afrika» lagt inn tirsdag 24. september klokken 00.09 koreansk tid.