Debatt
Slik unngår vi misbruk av gavemidler
Med ujevne mellomrom dukker det i media opp tragiske historier om misbruk av gavemidler eller korrupsjon innen misjon og bistand. Hvordan kan dette unngås?
Det er ofte noen useriøse aktører som pådrar seg store overskrifter og det tragiske er at det kan svekke tilliten til misjon og bistand generelt. Vi står alle i fare for å bli lurt. Hvordan unngår vi dette? Jeg vil peke på tre viktige tiltak for å minimalisere risikoen for misbruk av gavemidler , sett ut fra egen erfaring.
Tett oppfølging
I vår sammenheng har faktisk korona-tiden hatt en positiv effekt. Vi har blitt flinkere til å bruke digitale møteplasser. Vi har nå månedlige møter med våre samarbeidspartnere. Da kan vi følge opp og stille alle mulig spørsmål. Dette har også medført mer kontakt og inspirasjon for begge parter. Hyppigere kontakt har også den effekten at man reduserer muligheter for misforståelser. Et konkret eksempel på hvordan man kan kontrollere hjelpen er når vi distribuerer flere hundre symaskiner pr år til fattige kvinner, så blir disse nummerert. Det lages nøye register på hvem som har fått symaskiner.
Ekstern evaluering
Vi har etablert kontakt med en organisasjon som har spesialisert seg på evaluering av bistands og misjons-prosjekter. De gjennomfører flere dagers besøk og har en total gjennomgang av de organisasjonene vi samarbeider med. Alt fra eiendomsmasse, styresammensetning, lønnsnivå, vedtekter, avtaler med lokale myndigheter og alt blir gjennomgått. Vi må tåle dagens lys på våre samarbeidspartnere. Slik evaluering koster litt penger, men det er en stor hjelp for å holde kontroll.
Reiser til misjonsfeltene
Minst en gang i året reiser vi ut og besøker prosjektene. Da tar vi gjerne med oss givere og støttespillere fra Norge. Slike reiser har en stor grad av inspirasjon, men vi har også erfart at vi har måttet endre prioriteringer etter at noen har reagert på måten arbeidet har blitt utført på.
Alle ønsker at midlene som gis til misjon og bistand skal komme mest mulig til nytte. Her har vi alle et ansvar. Vi bør være kritiske til hva vi støtter. Gi til organisasjoner du stoler på og som følger opp prosjektene ute. Så håper vi at generøsiteten ikke blir ødelagt av noen få tragiske hendelser.