Debatt
Sommerleirer motiverer for skolegang
Sommeren 2023 var 5.700 barn i Øst-Europas seks fattigste land med på sommerleir i regi av Misjon Uten Grenser. I disse dager pågår planleggingen av nye leirer for fullt blant organisasjonens nasjonale medarbeidere – og hos andre organisasjoner som driver tilsvarende arbeid.
«Jeg kommer aldri til å glemme disse dagene. Her fikk jeg lov til å være en helt vanlig gutt i noen få dager.»
Han som sier det slik, er 12 år – og med på leir for første gang. Han er ikke alene om opplevelsen av endelig å få være barn. Alle som er med på disse leirene, har en krevende hverdag – uten mye plass for leik og moro.
Barna må bidra
De kommer alle fra familier som strever med fattigdom. Av ulike grunner. Noen av foreldrene har jobb, men med så lav lønn at den ikke holder til familiens grunnleggende behov. Andre har usikre dagjobber, og mange tvinges til å trekke til storbyene og utlandet for i det hele tatt å kunne skaffe seg arbeid. De lykkes ikke alltid, og må i tillegg slite med smerten over å ha forlatt barna sine hjemme i landsbyen, i beste fall hos egen ektefelle. For ofte bare i håp om at landsbysamfunnet tar hånd om dem.
«Fra jeg var 12 var både mor og far i utlandet for å jobbe», forteller en annen, yngre mann om sin bakgrunn. «Men jeg kunne bo hos søsteren min», legger han unnskyldende til. Søsteren var 14, og nå, flere år etter, erkjenner han at det selvsagt ikke var en god løsning. Men det var den løsningen familien hadde den gangen.
Fattigdomssirkelen må brytes
Forskning visere at fattigdom går i arv. Derfor er skolegang og utdanning avgjørende. For en 12-åring og en 14-åring som er overlatt til seg selv, er det vanskelig å forstå at skolen på prioriteres høyt.
For fattige foreldre som bor sammen med barna side, er det heller ikke lett å tenke framover når behovene her og nå er avhengig av at flere er med for å skaffe familien inntekt. Slik er situasjonen for 12-åringen som hadde sin uforglemmelige leiropplevelse sist sommer.
På sett og vis er han heldig. Hjemme har en far som gleder seg med ham:
«Da gutten min kom hjem fra leiren, fortalte han meg i detalj hva han hadde opplevd og lært den uka. Han fortalte om undervisningen han hadde fått fra Bibelen og om nye venner. Det var så oppmuntrende», forteller faren.
Det viktigste sønnen tok med seg i bagasjen hjem, er nok likevel et klarere mål om å gjøre det han kan for å skape en bedre framtid. Ikke bare for seg selv, men for hele familien. Og det må til for å endre kårene for de som sliter med fattigdom i Øst-Europa.
Foreldre som kanskje selv ikke kan skrive og lese, vet ikke helt hvordan – eller hvorfor – de skal motivere barna sine til å prioritere skolearbeidet når behovet for arbeidskraft i egen familie er presserende. Men bevisste ledere på sommerleirene bidrar målrettet på dette området, og barna inspirerer også hverandre.
«Vi kom dit med forskjellig bakgrunn, men vi forsto hverandre, og derfor ble vi nære venner, forklarer gutten om sin første leiropplevelse.»
Sommerleir gir håp
«I vår organisasjon er dette et viktig satsningsområde», forklarer Runar Byberg, generalsekretær i Misjon Uten Grenser:
«Vi som selv har vært med på leir, vet hva det har betydd både for relasjonskompetansen og trosutviklingen vår.»
Han har selv rike minner om latter og lek, sang, svømmeturer, morsomme hobbyaktiviteter, møter og bibeltimer fra leirer, men understreker at leirene i Øst-Europa i tillegg til alt dette også er med på å motivere barna – og deres foreldre – til å satse enda sterkere på skolegang når sommerferien er over.