Debatt
Spennende science fiction-bok for ungdom om vitenskapens grenser
Sjeldent blir det utgitt fantasy eller science fiction-bøker på et kristent forlag, for unge. Men det har altså Øyvind Albert Voie nå gjort. Med doktorgrad i biologi og 25 års erfaring som forsker debuterer han skjønnlitterært med Slangens brorskap.
I romanen møter vi den 16 år gamle Aksel, som sammen sin gamle lærer Abel, og vennene Lisa og Thomas vikler seg inn i et vitenskapelig mysterium som truer verden. Boken er lettlest og spennende, og gir leseren lyst til å bla videre for å komme til bunns i mysteriet, og forstå hvordan ting henger sammen.
Boken er også lærerik, da den stimulerer til nysgjerrighet rundt vitenskapens og teknologiens grenser. Bakerst i boken har Voie skrevet et nyttig tillegg med forklaringer til de ulike vitenskapelige referansene som finnes i boken. Dermed forstår vi bedre historien, samt hva som faktisk er fantasi, og hva som er virkelig når det gjelder vitenskapens fremskritt.
Ønsker vi å nå mer ut til unge med noe fakta-relatert, er trolig ulike former for fiksjon en god og kreativ ramme som gjør at flere får lyst til å lese. Voie gjør dette på en eksemplarisk måte.
Boken er selv et eksempel på det å anvende nyere teknologi. I boken finnes en rekke KI-genererte bilder som illustrerer historien. Utfordringen her kan være å få samme karakterer til å se like ut på forskjellige bilder, men stort sett fungerer bildene godt som støtte til leserens forestillingsevne.
Dette er en bok som sterkt kan anbefales for unge som liker spenning, fantasy og science fiction. Den stimulerer ikke bare til nysgjerrighet, men også til kritisk refleksjon rundt det å ha et svært optimistisk syn på vitenskapens og teknologiens muligheter for oss mennesker. Transhumanismens optimisme rundt det å forbedre oss mennesker er et relevant fenomen vi alle, ikke minst unge, trenger å ha kritisk refleksjon rundt.