Debatt
FRITIDSKLUBB: På klubben kan man både henge, spise ostesmørbrød, få leksehjelp, delta på aktiviteter i sommerferien – alt på ungdommenes premisser, skriver André Ruud.
Magnus Ross
Stå opp for fritidsklubbene
Har du en fritidsklubb i din kommune? Det er det ikke sikkert du har så mye lenger. Bor du i feil kommune går den nemlig en usikker høst i møte.
Ungdomskafé, aktivitetshus, ungdomskulturhus, fritidsklubb – kjært barn har mange navn. Fritidsklubb er den største aktiviteten blant ungdom etter organisert idrett, med cirka 120.000 jevnlig besøkende. På klubben kan man både henge, spise ostesmørbrød, få leksehjelp, delta på aktiviteter i sommerferien og arrangere festival – alt på ungdommenes premisser. Mange omtaler til og med klubben og menneskene der som sitt andre hjem.
Fritidsklubber når alle typer ungdom, men skiller seg fra andre organiserte fritidsaktiviteter fordi de når ut til flere med lav sosioøkonomisk status, flere med minoritetsbakgrunn og flere med sosialt svake relasjoner til skole og foreldre. På fritidsklubben blir de sett, de får trygge voksenrelasjoner og blir en del av et «innenforskap».