Stå sammen med våre brødre og søstre i Syria og Irak
Norme, Norsk Råd for Misjon og Evangelisering, oppfordrer kristne over hele verden og spesielt norske kirker, forsamlinger og menigheter til å stå sammen med våre trossøsken i Irak og i Syria i bønn og støtte, skriver Øyvind Åsland.
Norme, Norsk Råd for Misjon og Evangelisering fordømmer på det sterkeste alle overgrep, drap, korsfestelser, voldtekter og andre brutale angrep på mennesker i Irak og Syria.
Vi tror at alle mennesker er skapt med en unik verdi, og at ingen har rett til å skade og drepe andre. Vi ser at kristne og andre religiøse minoriteter er spesielt utsatt for overgrep av islamistiske terrorister, og vil derfor gi vår støtte til dem.
Allerede for et år siden løftet flere av våre medlemsorganisasjoner frem situasjonen for de kristne i Syria i områder hvor voldelige opprørere rykket frem (blant dem Åpne Dører).
Den kristne kirken i Syria har en 2000 år lang historie, og i år 2000 var det en minoritet på rundt åtte prosent av befolkningen. Vi kjenner til at kirker og klostre har blitt jevnet med jorden og at prester, nonner og andre ledere gjennom dette året har blitt drept på brutale måter.
Les også: Obama: – ISIL har ingen plass i det 21. århundre
Allikevel har overgrepene pågått til dels i det skjulte fordi det har vært relativt lite nærvær av vestlig media i Syria. Opprørerne selv har lagt ut grufulle bilder og videoer på sosiale medier hvor de synes å promotere egne grusomheter og vold.
Verdens fordømmelse har ikke stoppet islamistene, og Assad-regimet har hverken vist evne eller vilje til å sette sivile liv og religionsfrihet høyt i den kaotiske situasjonen i landet.
I sommer begynte islamistene å merke kristnes eiendommer med N for Nasareer, og konfiskere dem. Mange ble jaget på flukt, andre drept eller torturert.
Brutale og rystende historier har kommet frem om halshugginger, voldtekter og korsfestelser av kristne. I tillegg har terroristene krysset grensen til Irak og gjennomfører nå de samme massakreringene der.
Man regner med at omkring 3000 europeere deltar i slike skrekkelige handlinger, i tillegg til radikale sunnimuslimer fra land i Midtøsten. Nå er både irakiske og kurdiske områder inntatt, mens regjeringen i Bagdad ikke har vært i stand til å samle landets krefter for å stoppe dem.
USA og Vesten har støttet kurderne og den irakiske hæren i kampen mot islamistene. Over 1,5 millioner mennesker er nå på flukt i Irak, i tillegg til 6,5 millioner internflyktninger i Syria og over 3 millioner som har flyktet ut av Syria.
Bønn og støtte: Den anglikanske Canon Andrew White skrev i august fra Bagdad på Facebook: «Omfanget av forfølgelsene her i Irak kan ikke beskrives. Massakrene, korsfestelsene, voldtektene.
Les også: Folkemord i internetts tidsalder
Den mest forferdelige massakre på uskyldige mennesker siden Holocaust.» Han forteller at søndagens gudstjeneste i St. George’s kirke i Bagdad vil stå i bønnens tegn, bønnen om de tre «P’er»: Protection, Provision and Perseverence (beskyttelse, forsyninger og utholdenhet).
I sin henvendelse på Facebook skriver han videre: «Vil dere be deres kirke om å be om disse tre ting for oss? Og hvis det er mulig, vil dere gjennomføre en innsamling?»
I Norge har både Stefanusalliansen og Åpne Dører satt i gang umiddelbare giverkampanjer for å hjelpe flyktningene og de kristne i Syria og Irak. Stefanusalliansen kan fortelle at det, for første gang på 1600 år, ikke lenger blir holdt gudstjenester i Mosul, en stor by i Nord-Irak som nå er okkupert av ISIL-krigere.
Organisasjonen støtter syrere og irakere på flukt gjennom tre kirkelige nettverk – i Syria, Libanon og Tyrkia. Flyktninger til nabolandene tas imot av kirkene, som gjør sitt beste for å hjelpe med mat, varme klær, medisiner og brensel til matlaging og oppvarming.
Åpne Dørers kampanje fra i fjor «Save Syria» og giveraksjon til Irak er fremdeles like aktuelle. Åpne Dører siterer Sahar Mansour, en kaldeisk katolikk som flyktet fra Mosul i juni: «Jeg kunne ikke forestille meg at vi en dag kom til å leve som dette, uten menneskerettigheter».
Hun fortalte til Catholic News Service at hun hadde hørt forferdelige historier om voldelige tvungne konverteringer av kristne som ikke var i stand til å flykte fra Mosul på grunn av dårlig helse eller handicap.
Norme vil, i tillegg til å be kirkene om forbønn for denne situasjonen, oppfordre folk til å støtte disse to kampanjene.
Norme er det norske kontoret for World Evangelial Alliance (WEA), som representerer 600 millioner evangelikale kristne verden over fordelt på 129 nasjonale allianser.
(Normes samlede medlemsmasse er omkring 300.000 mennesker.) Også WEA fordømmer den grusomme volden i Irak og Syria og ber verden om forbønn. Det samme gjør katolikkenes overhode pave Frans og Kirkenes Verdensråd. Til sammen representerer disse tre paraplyene omkring to milliarder kristne mennesker, som alle har fått en oppfordring om å be for, og å stå sammen med, våre trossøsken og andre sivile i Irak og Syria.