Stadig kritikk av Israel gir grobunn for antisemittisme
Alt i alt må man kunne påstå at gjentatte ganger med negativ omtale i norsk presse av jødestaten Israel, skaper grobunn for antisemittisme, slik jøder her i landet mener ifølge undersøkelser.
Mediedekningen av Israel fikk hoveddelen av skylden for økt antisemittisme i Norge. Det kom fram i den undersøkelsen som Det Mosaiske Trossamfund gjorde for et par år siden blant 300 jøder i Norge.
95 prosent av de spurte mente medienes presentasjon av nyheter om Israel ofte eller av og til er fordreid i negativ retning.
Nå kan man ikke hente fram en sak som man kan si er skyld i økt antisemittisme. Men det er mulig å peke på saker som har en sterk anti-israelsk vinkling og som det er grunn til å tro skaper grobunn for antisemittisme.
NTB (Norsk Telegrambyrå) er ikke kjent for å være balansert når det gjelder Midtøsten-dekning. I løpet av få dager sendte byrået ut disse sakene, de tre første sitert fra Vårt Lands gjengivelse av dem første uke i desember:
«Israelske soldater skjøt i går inn i Syria som svar på...» Det er en vanlig oppbygning når Israel er involvert. Men man burde ha åpnet med å skrive om dem som skjøt først. Men da hadde det ikke blitt så synlig at israelske soldater skjøt.
Ny artikkel: «UNRWA har måttet stanse 19 av sine 20 byggeprosjekter på Gazastripen som følge av mangel på materialer».
Stengingen av tunneler mellom Egypt og Gaza nevnes som en begrunnelse. Greit, men mer opplysende hadde saken blitt om følgende hadde blitt nevnt:
Nylig ble det oppdaget at byggematerialer er brukt til å bygge store tunneler til Israel for å sende terrorister inn i landet for å ramme sivile israelere.
Så da har man prioritert å bruke sement og materialer til noe annet enn nødvendige hus og skoler. Det kommer svært sjeldent fram i de ulike medieoppslag her i landet, der Israel får skylden for mangelen.
Flere bilder av slike tunneler er gjengitt i nest siste nummer av Israel Todays norske utgave Israel Idag.
NTB laget en meget alvorlig sak om at palestinske barn har det ille i israelske fengsler. Det er uhyre alvorlig hvis situasjonen er slik det fremgår av artikkelen.
Og da burde NTB i samsvar med god presseskikk ha latt motparten, den israelske stat, ha kommet til orde med en kommentar.
Jeg sendte en henvendelse til NTB og spurte om de hadde prøvd å få en kommentar til saken fra israelsk hold.
NTB svarte at de hadde ikke det da de mente saken var vel dokumentert og styrket av utenriksministerens kommentar. Det holder ikke.
Hadde NTB laget en sak om forholdene i for eksempel palestinske fengsler, jeg vet ikke om de noen gang har gjort det, er jeg overbevist om at ansvarlige myndigheter hadde fått slippe til med en kommentar, om de ville.
«Netanyahu med dommedagsprofeti før pavemøte», skrev NTB i en tittel i forbindelse med den israelske statsministerens besøk i Italia hos paven, og videre at han «raste mot sin Lucifer».
- Begge deler helt uten dekning i stoffet og i klart brudd med Vær Varsom-plakaten, skriver daglig leder Conrad Myrland i Med Israel for fred (MIFF) i en kommentar på deres nettside. Han opplyser at NRK på sin nettside endret tittelen etter klager, mens flere aviser ikke gjorde endringer.
- Denne saken føyer seg inn i en lang rekke hvor nyhetsbyrået NTB vrir og vender på saker for å fremstille Israel og israelske ledere i et ufordelaktig lys, skriver Myrland
Men det er ikke vanskelig å finne andre saker med Israel-brodd som ikke er skrevet av NTB.
Mest kjent er Josteins Gaarder kronikk fra Aftenposten i 2006. «Vi anerkjenner ikke lenger staten Israel. Det er ingen vei tilbake».
Det står Israel, den eneste stat i verden med flertall av jøder, ikke Nord-Korea med sine konsentrasjonsleirer, eller Kina som okkuperer/annekterer Tibet.
En annen sak fra Aftenposten: Journalist Torbjörn Petersson hadde en større reportasje om uro og opptøyer i Tibet. I artikkelen ble det ikke en eneste gang pekt på Kinas okkupasjon/annektering av landet som grunn til opptøyene. Godt gjort.
En nyere sak fra verdidebatt.no: Det ble skrevet at israelsk lov garanterer statsborgerskap til alle jøder, men palestinere som tidligere bodde i Israel blir nektet innreise, og så antydet at dette lukter apartheid.
Isak Aasvestad svarte følgende: Hellas gir gresk statsborgerskap til personer av gresk etnisitet, men ikke til etniske tyrkere som bodde i Hellas fram til folkeutvekslingen i 1923, ei heller til etniske albanere som ble fordrevet fra Hellas i 1944 og 45.
Polen og Romania gir henholdsvis polsk og rumensk statsborgerskap til personer av polsk etnisitet, men ikke til etniske tyskere som ble fordrevet i 1945-47, i følge Aasvestad, som skriver at mange land har lignende lover. Men de går fri for anklager om apartheid.
I Vårt Land for 29. mai 2012 skriver journalist Geir Ove Fonn om «En verden full av murer». Det er et interessant emne, for det finnes et stort antall murer og gjerder som stater har bygd for å beskytte seg.
Folk flest har vel bare hørt om den Israel har bygd av nyere murer. I faktarammen skiller én seg ut, nemlig Israels mur, som er mest nettinggjerde. Den er den eneste som får en karakteristikk av dem som er imot muren, det vil si palestinerne. Og karakteristikken er - selvfølgelig - negativ: Apartheidmur.
Men ikke alle er enig i beskyldningene om apartheid. Den kanadiske statsministeren Harper var nylig på besøk i Israel. I en tale i Knesset kom han med sterk støtte til Israel (Se verdidebatt.no). Blant annet sa han dette:
- Mest skammelig av alt er det at noen kaller Israel for en apartheidstat.
En sju spalters tittelen fra Vårt Land 10. 1: «Storm mot tøff asylpolitikk i Israel». Flere tusen asylsøkere har vært samlet til demonstrasjoner for at omkring 60.000 asylsøkere som oppholder seg i landet ulovlig, skal få bli.
Menneskerettsorganisasjoner mener det er livsfarlig for asylsøkerne å returnere dem til Eritrea og Sudan. Neppe er det noen tvil om det.
Journalist Geir Ove Fonn har funnet fram til kommentator Gideon Levy, som skriver i avisen Haaretz at det israelske samfunn er «ondskapsfullt samfunn», anført av en «ond» regjerning.
Det er greit at en avis lar oss få vite at en skribent i en israelsk avis mener dette. Men det kunne ha gjort seg om det hadde kommet noen motforestillinger. Som at Israel har tatt imot omkring én millioner innvandrere siden 1990.
En rekke land nekter å ta imot flyktninger. Selv det gode landet Norge har sendt ut barn. Og visstnok reduserte regjeringen antall flyktninger fra Syria som vi kunne ta imot, til noen få hundre. Norge er visst ikke blitt ondt av den grunn.
Når Israel sier nei slik det ser ut nå, da må vel vi gode nordmenn ta imot dem. Jeg kan vel med glimt i øye si at Vårt Land kunne ha intervjuet SV-leder Lysbakken, som sikkert hadde stilt seg i spissen for å få de 60.000 afrikanerne hit. Sier regjeringen nei, kan han jo anbefale boikott av norske varer.
Alt i alt må man kunne påstå at gjentatte ganger med negativ omtale i norsk presse av jødestaten Israel, skaper grobunn for antisemittisme, slik jøder her i landet mener ifølge undersøkelser.