Debatt
Stans støtten til UNRWA: For fred og sikkerhet
Etter terrorangrepet 7. oktober 2023 ble det avdekket at flere UNRWA-ansatte deltok i angrep mot jøder. Som følge av dette har flere land stanset støtten til UNRWA.
Fremskrittspartiet mener utenriksministerens forsøk på å hvitvaske UNRWA og Norges økonomiske støtte til organisasjonen skader fredsprosessen og mulighetene for en tostatsløsning. Norske skattebetalere bidrar til å utdanne flere palestinske barn til å motsette seg en jødisk stat.
UNRWA er et FN-organ som har ansvar for palestinske flyktninger etter opprettelsen av Israel i 1948. Til tross for utenriksminister Barth Eides påstand i sosiale media om at UNRWA sikrer nøytralitet og følger humanitære prinsipper, viser fakta noe annet.
FN, dominert av land med antisemittiske ledelser, har vedtatt langt flere resolusjoner mot Israel enn mot noen andre land til sammen. Etter massakren 7. oktober vedtok FN en resolusjon som fordømte Israel, men unnlot å fordømme Hamas, noe Fremskrittspartiet finner uakseptabelt at Norge, som eneste nordiske land støttet.
Antisemittiske holdninger blant UNRWA-ansatte er godt dokumentert. Dette er ikke bare noen få «råtne epler»; slike holdninger er utbredt. Skolebøker brukt i UNRWA-skoler inneholder antijødiske tekster og oppfordringer til jihad.
Kart uten Israel brukes i undervisningen, kun med Palestina. UNRWA krever at flyktningene fra 1948 og deres etterkommere skal ha rett til å returnere til Israel, noe som vil gjøre jødene til en minoritet i sitt eget land. Jødenes dårlige behandling i de arabiske landene som minoritet gjør det forståelig at israelere ikke ønsker det samme for den jødiske staten. Det bodde ca. 800.000 jøder i arabiske land før 1948. Nå er det bare noen tusen igjen.
Fremskrittspartiet mener det finnes bedre måter å gi bistand til palestinerne på enn gjennom UNRWA. Det er trist å se lidelsen i Gaza, men UNRWA opprettholder konflikten.
Fremskrittspartiet frykter at FN og UNRWA sin praksis vil skape utfordringer for Vesten om det ikke tas grep. Støre bør se til sin kollega i Danmark, statsminister Mette Fredriksen, som sa: «Vi kan kun akseptere en palestinsk stat hvis det er full anerkjennelse av Israels rett til å eksistere.»