ØDELAGT HELSE: Hans Nielsen Hauge satt mange år i fengsel uten dom og under så dårlige forhold at dette til slutt ødela helsen hans, skriver innsenderen.
Per Svensson / Aftenposten / NTB
Staten som forsøkte å knekke Hauge
Sjefredaktør i avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, kommer i lederartikkelen «Kirken som knekket Hauge» med en berettiget oppfordring til Den norske kirke om å beklage behandlingen av Hans Nielsen Hauge (1771–1824). Men hvem stod egentlig bak justismordet på Hauge?
250-årsjubileet for Hans Nielsen Hauges fødsel er en god anledning til å reflektere over arven etter ham. Den er mangfoldig, rik og omfattende og dekker områder som næringsliv, politikk, skole, kirke og kristent foreningsliv. Sånn sett er det både gledelig og på sin plass at Norges Bank utgir minnemynt for å markere jubileet og at regjeringen gir penger til feiringen.
Det vil også være en rekke arrangementer, utgivelser og markeringer av ulikt slag gjennom jubileumsåret som forhåpentligvis både vil få frem Hauges bidrag rent historisk, men også hva dette kan bety for oss i dag.
Men det startet jo ikke sånn. Hauge fikk en sterk opplevelse av Guds nærvær og nåde på åkeren mens han jobbet på familiegården. Kallet han fikk var radikalt og hans omreisende forkynnergjerning skapte fort vanskeligheter for prester og embedsmenn.