Bildet viser et lignende reaktor-tårn på Kjeller i Akershus. Foto: Thomas Bjørnflaten - Scanpix

Steng Haldenreaktoren

Publisert Sist oppdatert

Institutt for Energiteknikk, IFE, har søkt om å fornye konsesjonen for drift av Haldenreaktoren fra 1. januar 2015 til 31. desember 2024. Haldenreaktoren er en av verdens eldste reaktorer, nemlig 55 år. Dette er meget uvanlig for en atomreaktor, vanlig levetid er cirka 40 år.

Det har ved flere anledninger i de senere årene blitt oppdaget sprekkdannelser i metall- og betongstrukturen rundt kjernen på grunn av høy varme og høy radioaktivitet. Som kjent testes såkalt MOX-brensel i Haldenreaktoren, reprosessert brensel bestående av uran og plutonium, Mixed Oxide Fuel, gjennom The OECD Halden Reactor Project.

Det er fortsatt cirka 430 atomreaktorer i drift i verden i dag, en reaktor inneholder nok radioaktivitet til å forurense halve jordkloden. Som en følge av Fukushima-katastrofen, la BNFL i Sellafield i august 2011 ned sin plutonium/MOX fabrikk, slik at det for tiden bare er franske AREVA i

La Hague som produserer MOX i Europa. Det er da både underlig og kritikkverdig at Statens Strålevern, som er høringsinstans for søknadsprosessen til IFE, den 20.5.2014, gikk inn for å gi konsesjon for nye ti år, til en reaktor som går på overtid, og som i tillegg ligger i et meget tett befolket område.

Lagringsproblemene for MOX-brensel er formidable, det er Fukushima et ubehagelig eksempel på. IFE har allerede cirka seks kg plutonium lagret midlertidig på Kjeller og i Halden, man trenger cirka 20 kilo reaktorplutonium for å lage en atombombe.

Å lagre verdens giftigste og farligste radioaktive grunnstoff i svært midlertidige bygninger, bak enkle nettinggjerder, midt mellom to byer, er under all kritikk. I tillegg til plutonium, blir cirka 10 tonn høyradioaktivt brukt brensel lagret i Halden og cirka sju tonn på Kjeller, dette er tall fra 2007.

Ett milliondels gram plutonium i lungene, en såkalt «hot particle», vil høyst sannsynligvis føre til dødelig kreft. Det er teoretisk mulig å drepe hele jordens befolkning med en halv kilo plutonium, dersom stoffet blir jevnt fordelt hos alle. For å få et perspektiv på dødeligheten, kan man ved hjelp av 1,7 kilo plutonium, som er beregnet innhold av dette livsfarlige grunnstoffet i kjernen på Haldenreaktoren, ta livet av menneskeheten mer enn tre ganger!

I budsjettbehandlingen for 2014, i desember 2013, ble regjeringens forslag om å bevilge penger til thorium-forskning heldigvis stemt ned. Et såkalt Forskningssenter for Miljøvennlig Energi, FME, skulle i samarbeid med IFE, benytte Haldenreaktoren til å forske på thorium/plutonium brensel. Det er selskapet Thor Energy som står bak dette. De har i over et år, sammen med IFE, foretatt testing av thorium og plutonium i Haldenreaktoren.

Plutonium blir ikke mindre farlig ved å blande den med thorium, noe også Statens Strålevern slo fast i en rapport fra 2008, at thoriumkraftverk er like farlige som vanlige atomkraftverk. Og ikke nok med det, siden plutonium er med som en brenselskomponent, er denne måten å drifte en atomreaktor på, mye mer risikabel enn å drifte en vanlig uranreaktor.

Det er også under all kritikk at norske skattepenger, gjennom forskningsbevilgninger til IFE, blir brukt til å utvikle MOX-teknologi som OECD-partnerne i Haldenprosjektet kan benytte i sine reaktorer med skyhøy humanitær og miljømessig risiko.

Valget bør være enkelt for de folkevalgte i Stortinget og i Regjeringen i høst: Følg opp tidligere stortingsvedtak om nei til atomkraft i Norge og tenk på våre barns, barnebarns og oldebarns framtid. Steng Haldenreaktoren etter 55 år!

Powered by Labrador CMS