Forfatter, programleder og skribent Marcus Birro. Foto: Bengt Nyman/CC/Flickr

Svenske tilstander

Kan en faktabasert Twitter-melding føre til at du mister jobben, bokkontrakten din sies opp og drapstruslene hagler? I Sverige så.

Publisert Sist oppdatert

Marcus Birro heter han, en av de mest kjente stemmene i svensk offentlighet de siste årene. Den profilerte forfatteren, programlederen og skribenten har hatt kjendisstatus i vårt naboland i en ­årrekke.

Birros karakteristiske spissformulerte stil, ikke minst som kommentator i den store, svenske løssalgsavisen Expressen, har ført til at svensk-­italieneren nærmest kontinuerlig har befunnet seg i medialt stormvær.

Når han i tillegg har vært svært åpen og nærgående om sitt privatliv, inkludert sine samlivsproblemer og periodevise utfordringer med alkoholmisbruk, var veien til medieyndling ganske­ kort. For dette er jo som kjent en type kjendis­bekjennelser tabloide medier elsker.

Den siste tiden har han også vært tilsvarende ærlig om sin omvendelse til kristen tro. Det er en åpenhet det svenske etablissementet ikke har vært like begeistret for. For å si det mildt. I fjor fikk ­Birro – etter eget utsagn – forbud av sine sjefer mot å ­skrive mer om Gud i sin spalte i Expressen.

Nå i november kom den virkelig store smellen. En veritabel bråstopp i karrieren. Da la Birro ut en melding til sine over 50.000 følger på mikrobloggtjenesten Twitter. En melding som skulle vise seg å koste ham dyrt.

Birro kommenterte påstander om at religion i allmennhet er farlig og fører til vold og undertrykkelse. Han ville nyansere det bildet og anbefalte å ikke skjære alle religioner over én kam. Det er forskjell på religionene, mente Birro.

I norsk oversettelse lød Twitter-meldingen i sin helhet slik: «Kjøper ikke snakket om at alle ­religioner er farlige. Hva har størstedelen av ­verdens ­religiøse terrorisme felles? Islam. Fakta.»

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Fordømmelsen av Birro var nærmest samstemt fra media-Sverige. Enda mer alvorlig var de mer enn ti direkte drapstruslene som Marcus Birro mottok på bakgrunn av tweeten sin. Truslene ble så nærgående at Birro måtte ta med seg familien å flykte til utlandet.

Senere i november ble han intervjuet om drapstruslene av et nettsted han ikke helt kjente bakgrunn­en til. Der etterlyste han mer støtte fra Expressens redaktører i forbindelse med drapstruslene mot ham.

Den uttalelsen falt ikke i god jord hos Birros arbeidsgiver. Sjefene mente det var spesielt alvorlig at nettstedet som intervjuet Birro hadde koblinger til det innvandringskritiske miljøet i Sverige. Expressen satte derfor foten ned og sa opp avtalen med skribenten sin.

Den siste utviklingen i Birro-saken er at han nå også har mistet sin kontrakt med forlaget Pintxo.­ Marcus Birro har gitt ut tolv bøker, flere av dem bestselgere. Hos Pintxo var han i gang med en ­ungdomsbokserie i tre deler. Etter islambråket sier forlaget nei til videre samarbeid.

Sverige har noe i nærheten av det trangeste ytringsrommet i hele den vestlige verden. Vi skal være sjeleglade for at vi ikke har svenske tilstander her hos oss.

Powered by Labrador CMS