Debatt
SVs NLA-kutt vekker berettiget oppsikt
At SV vil kutte støtten til NLA, har vakt berettiget oppsikt, kanskje klarest i en leder i Dagen 9.11., der forslaget betegnes som «fullstendig useriøst». Vårt Land hadde et oppslag om saken samme dag.
Jeg har tidligere, bl.a. i Dagen, pekt på at NLAs lærerutdanninger har svært få søkere; ved nærmere ettersyn viser det seg at frammøtet er blant de aller laveste i landet.
Mitt anliggende lå nær gartnerens, i lignelsen om fikentreet som ikke bar frukt: « … la det stå dette året også». Dette er et rimelig standpunkt så lenge det er håp om at opptaksreglene til lærerutdanning blir endret, slik at det kommer flere studenter.
På den annen side er det vel ikke rimelig å forvente at staten over tid vil opprettholde støtten til utdanninger som ikke lenger trengs for å avhjelpe køer i den offentlige lærerutdanningen. Både i Bergen og Oslo var det i år ledige studieplasser også på disse utdanningene.
Nå foreligger det tall som viser at flere private institusjoner har problemer med å fylle studieplassene. Det typiske for universiteter og høgskoler var i år at ca. 90 prosent av plassene ble fylt. Litt under dette nivået lå VID og MF; Lovisenberg diakonale høgskole lå på hele 103 prosent.
Helt på bunnen lå fire private høgskoler: Fjellhaug (37 prosent), Dronning Maud (47 prosent), NLA (57 prosent) og Ansgar teologiske høgskole (62 prosent).
Med utgangspunkt i disse tallene kan man si minst tre ting:
1) På sikt kan disse fire institusjonene være i faresonen, fordi årskullene har sunket fra 60.000 til 50.000, slik at det vil bli færre studenter i fremtiden.
2) Jeg ville anta at NLA er minst utsatt, fordi man der har et nokså bredt fagtilbud, og noen av disse tilbudene vil være ettertraktet også framover.
3) SVs forslag kan ikke begrunnes med studenttall, siden der er to institusjoner som har lavere frammøte.
Demonstrasjon
Se også fra demonstrasjonene mot regjeringens friskole-kutt: