Debatt
Syltynt flertall i Stavanger bispedømmeråd
Kirkemøtet har vedtatt at Den norske kirke (DNK) ikke lenger skal kunne vektlegge samlivsform ved ansettelser. Stavanger var det eneste bispedømme som fortsatt hadde opprettholdt denne adgangen.
Dagens leder om saken 7.8. konkluderte slik: «Det er trist at Kirkemøtet velger slik de gjør.» Vårt Lands religionsredaktør skrev samme dag: «For Stavangers konservative delegater føles vedtaket som en overkjøring av lokaldemokratiet, og ikke minst deres syn på ekteskapet. For dem innebærer avgjørelsen en slags skroting av to syn-vedtaket fra 2016.»
Går man bispedømmerådsvalget i Stavanger nærmere etter i sømmene, vil man se at det er tale om et syltynt flertall som her er blitt overkjørt.
For det første ble lederen, Heskestad, ved siste ledervalg valgt ved loddtrekning. Det er ikke et godt grunnlag for bruk av dobbeltstemme.
For det annet er to av medlemmene valgt gjennom en valgordning som gjør det mulig for en gruppering å skumme fløten av den lista de står oppført på, gjennom anbefalingsaksjoner. Det er her viktig å være klar over at den lista det her er tale om, ikke er en partiliste, hvor alle mener noenlunde det samme.
Nominasjonskomiteens liste skal være bredt sammensatt, og slik bestå av kandidater som har ulikt standpunkt i homostriden. At konservative grupper kupper slike lister har vært et stadig tilbakevendende problem ved kirkevalgene. Ifølge evalueringen av kirkevalget i 2015, da slike aksjoner hadde stor suksess, er det lettere å ta mandater på denne måten enn i åpen kamp (s 36): « … det er langt vanskeligere å kapre mandater enn å påvirke personvalget.»
De to som i 2019 i Stavanger i regi av gruppen Frimodig kirke ble skummet av nominasjonskomiteens liste, Egebakken og Ådna, hadde bare eksplisitt tilslutning fra et nokså lite antall velgere. Nominasjonskomiteens liste fikk 11.258 stemmer. Men av disse var det bare 1.184 som kumulerte Egebakken og slik ga henne klar tilslutning. Ådna fikk 1.566 kumuleringer. (Dessuten fikk de noen stemmer fra andre lister.) Bortimot 10.000 velgere som brukte lista, ga dem ikke eksplisitt tilslutning.
Mot denne bakgrunnen blir det kuriøst når Egebakken ifølge Vårt Land (7.12.22) argumenterer med respekt for velgerne: «Vis respekt for kirkemedlemmene i Stavanger som ved forrige kirkevalg stemte inn et konservativt flertall av personer til bispedømmerådet …»
Når hun lar seg skumme som fløte, bør hun være tilbakeholden med å opptre som om hun hadde støtte fra hele melkespannet, selv om hun sikkert hadde støtte fra flere enn 1.184.
Bispedømmerådsleder Heskestad ser i et intervju i Dagen 7.8. framover: «Nå er det kirkevalg og en ny mulighet for konservative til å prege kirkepolitikken fremover.» Ved dette valget stiller Frimodig egen liste. Da vil det bli klart om det fortsatt vil bli et konservativt flertall i Stavanger.