Debatt

TAIWAN: Foto viser folkefest fra Taiwans nasjonaldag 10. oktober.

Taiwan – den usynlige nasjonen

Publisert Sist oppdatert

To dager før Taiwans nasjonaldag 10. oktober viste NRK dokumentaren om Republikken Kina, det vil si Taiwan.

Den demokratisk selvstyrte øya som Folkerepublikken gjør krav på, har i dag diplomatiske forbindelser med kun 12 land – mindre stater i den tredje verden. Men i hovedstaden Taipei finnes handels- eller representasjonskontor for et femtitalls stater med USA i spissen. USA har dessuten i årenes løp levert våpen til Taiwan, til Folkerepublikkens høylytte protester.

Selv om de fleste land støtter Folkerepublikken Kinas krav på øya, er ikke landet uten venner. For mange teller Taiwans politiske utvikling fra et autoritært styre til et moderne demokrati, og ikke alle land er like begeistret for Folkerepublikkens trusler om en invasjon. Kinesisk kontroll her vil endre den strategiske situasjonen i området soleklart til Folkerepublikkens fordel, og vil bli oppfattet som en trussel i en rekke land.

Japans nye statsminister har for eksempel foreslått en forsvarsallianse med Taiwan. Ikke alle lar seg true eller presse av Folkerepublikken Kina!

På nasjonaldagen mottok Taiwan delegasjoner fra en rekke av Taiwans diplomatiske allierte som St. Lucia, Tuvalu, St. Vincent og Grenadiene, Palau, Guatemala og Belize. Men det ankom også partidelegasjoner fra land som ikke har fulle diplomatiske forbindelser med Republikken Kina: Perus demokratiske parti, en parlamentarikerdelegasjon fra Japan hvor alle partiene var representert samt en gruppe fra det skotske parlamentet.

Dessuten arrangerte Taiwan, Latvia og Litauen en vitenskapelig teknisk konferanse i Taipei den 9. oktober. Besøk fra Norge er sjelden, men i november 2023 var Venstres leder Guri Melby på besøk sammen med partiets generalsekretær og hadde samtaler med blant annet landets daværende kvinnelige president. Det var da 12 år siden siste norske parlamentarikerbesøk!

Taiwan gjør nok det landet kan for å gjøre seg synlig, men Taiwan trenger hjelp fra regjeringer og politikere som tror på demokrati og menneskerettigheter også i denne delen verden. Republikken Kina trenger ikke å erklære seg uavhengig, Taiwan er det for lengst og har styrt seg selv i over 70 år.

Flere land bør opprette representasjons- eller handelskontor i Taipei. Og flere politikere bør følge i Venstrelederens fotspor. Det er ikke et folkekrav på Taiwan å bli underlagt Folkerepublikkens ettpartistyre og strenge sikkerhetslover. Prinsippet som tilbys er som kjent «en stat – to system».

Sporene fra Hongkong har vist hva dette egentlig betyr – ingen ting. Og det har nok de aller fleste taiwanere merket seg!

Kilder: partiet Venstre, nettavisen Taiwan today.

Powered by Labrador CMS