Takk og «Shalom» fra Jerusalem
«Ødeleggelsene er enorme og det vil ta lang tid før det israelske samfunnet er tilbake i normal gjenge», skriver Elisabeth Dramsdahl.
Vi skriver tirsdag 17. desember 2013. Solen gir varme til snøsmelting i Jerusalem. Det er på femte døgnet etter den kraftige snøstormen satte inn. En vinterstorm som etterhvert rammet hele Israels land, med snøfall så langt sør som Negev-ørkenen og byen Dimona.
Ødeleggelsene er enorme og det vil ta lang tid før det israelske samfunnet er tilbake i normal gjenge.
Århundrets vinterstorm
Vi er ikke vant til slikt her vet du, sier de som har levd en stund. Det er hundre år siden sist et slik kraftig og langvarig vinterstorm etterlot hovedstaden isolert og nedlukket. Boligene er uten isolasjon og ikke bygget for kaldt vær og kraftig vind, tak er ødelagt og lekkasjene er mange.
Det er store ødeleggelser på offentlige bygninger, skoler og infrastruktur. Store trær har veltet og opprydning vil ta lang tid. Avlinger for millioner av shekel er gått tapt, i tillegg til ødelagte drivhus og jordbruksmaskiner. Minst fire menneskeliv er gått tapt, i tillegg til dyr i den zoologiske hagen i Jerusalem.
Det startet med vind og nedbør i slutten av forrige uke, først søndag begynte vinterkreftene å avta. Siden torsdag har mange vært isolert og uten strøm og vann, veiene har vært stengt, offentlige bygninger og kontorer, butikker har holdt lukket. Hardest rammet er Jerusalem med Gush Etzion, Safed i Galilea og landsbyer i Shomrom.
I Jerusalem har det falt 40-60 cm snø, nord i landet 60-100 cm. Resten av landet har hatt store mengder regn. Det er frost om nettene og kaldt om dagen, noe som gjør at store snømengder blir liggende og vanskeliggjør trafikken.
Fortsatt er områder i Samaria og nordover isolert fra omverdenen og uten strøm. Under stormens herjinger var på det meste 60.000 husstander uten elektrisitet. Elektrisitetsverket regner med at rehabiliteringen vil ta mange måneder. Barnefamilier har vært isolert fra omverdenen i fem døgn, uten elektrisitet og heller ikke vann. Militæret har arbeidet dag og natt for å bringe matrasjoner og vann, og i forsøk på å evakuere andre.
Mye nedbør i et område hvor vann er mangelvare, betyr at vannstanden i Genesaretsjøen, Israels hoveddrikkevannskilde, har steget betydelig på få dager og vil fortsette å stige ettersom snøsmeltingen pågår.
Mannafondet med varme og mat
Takket være generøse bidrag fra venner i Norge, har Mannafondet i denne krisetiden kunne bidra på en usedvanlig måte. Varme vinterklær og støvler er distribuert, og soldater har hjulpet med å bringe rundt nødproviant til isolerte husstander.
En av familiene er et ungt par i Beit EI, mor, far og sju barn, det yngste en baby på fire måneder. I fem døgn har de vært uten strøm og vann, og forsyningene soldatene har bragt inn har vært livbergende. I kontakt med familiene i dag, er de alle friske og ved godt mot. Strøm og vann er kommet tilbake, men store snømengder gjør at veiene fortsatt er uframkommelige og skolene er stengt.
Under fattigdomsgrensen
Denne uken ble årsrapporten 2012 fra National Insurance Institute offentliggjort. De ferske tallene viser at 1,7 millioner israelere, herav 817.200 barn, lever under fattigdomsgrensen, det vil si 21,3 prosent av Israels befolkning på over 8 millioner. Det tilsvarer en nedgang på 0,5 prosent fra 2011.
I denne rapporten defineres fattigdomsgrensen i forhold til størrelsen på husstanden. Det vil si for enslige mindre enn 2.820 NIS å leve for per måned og en familie på fire mindre enn 7.219 NIS per måned, betraktes som under fattigdomsgrensen.
Blant OECD-landene rangeres Israel på toppen med høyest fattigdom, ifølge en OECD-rapport fra mai 2012. Dette til tross for at landet har opprettholdt en god økonomisk vekst de siste årene. Imidlertid er skillet i inntektsnivå i befolkningen betydelig og levekostnadene høye.
Stor TAKK fra Jerusalem
Særdeles hjertevarm takk til hver og en som står med i Mannafondets arbeid. Hver krone går i sin helhet direkte til hjelpearbeidet, uten omkostninger eller administrasjon. Det bringer stor velsignelse og gode frukter i denne adventstiden, med lys, varme og brød til en befolkning i nød og fattigdom.
Fra et snøkledd Jerusalem hilses dere alle med ønske om en velsignet julehøytid og et rikt nytt år.