Leder

FORBILDER: At ekteparet Bjørn Einar og Martine Romøren går offentlig ut og feirer datteren, betyr mer enn de kanskje aner.

Takk til Bjørn Einar og Martine Romøren

Publisert Sist oppdatert

Det har vært mange grunner til å heie på skihopperen Bjørn Einar Romøren gjennom årene.

Først for de gode resultatene han oppnådde som idrettsutøver, der verdensrekorden i skiflyging fra 2005 er blant de gjeveste. Han har også tatt to VM-gull, to VM-sølv og en rekke andre gode plasseringer.

Senere fikk han anerkjennelse for åpenheten han viste da han som tobarnsfar fikk kreft i 2019. Blant annet frontet han Kreftforeningens kampanje «Menn snakk om det» – om hva menn bør vite om kreft.

At han mindre enn halvannet år etter at han ble konstatert kreftfri klarte å ta andreplass i NRKs reality-serie Mesternes Mester, imponerte tusener av tv-seere. Romøren viste ikke bare utholdenhet og viljestyrke, men fremsto også som en sympatisk kar og en fin representant for idrettens verdier.

I et intervju med NRK sa han at han takket ja til å bli med fordi han syntes det hadde vært gøy å vise andre at man må tørre å prøve, selv om man ikke klarer alt.

«Jeg vil gi motivasjon til dem som står på dørstokken etter lang tids sykdom uten å helt komme seg over», uttalte han.

Men han har også måttet takle andre motbakker i livet, som da han i 2017 ble dømt til betinget fengsel for promillekjøring.

Nå er det imidlertid enda en grunn til å heie på Bjørn Einar Romøren – og like mye på kona Martine.

I juni i fjor fikk de sitt tredje barn, en liten jente. Nylig fortalte ekteparet på Instagram at datteren har Downs syndrom.

«Det føles veldig, veldig riktig. Vi gjør som med våre to andre barn. Vi deler gleden», sier Bjørn Einar Romøren til VG.

De forteller ærlig at de fikk en støkk da de fikk vite om datterens diagnose, men at det ikke virket så farlig lenger da de fikk vite hva diagnosen innebar.

«Du har gjort vår lille uperfekte familie stor og perfekt og vi er alle så stolte og glade i deg», skriver Romøren på Instagram om datteren, som har fått navnet Pippi – etter Astrid Lindgrens råsterke barnebokheltinne.

Historier påvirker holdninger. Godt fortalte historier kan sette dagsorden. Snu stemninger. Utfordre tanken og vise handlingsalternativer.

For en tid siden fortalte et par til NRK om hvordan de valgte abort etter at en tidlig ultralydtest viste avvik hos fosteret.

Bjørn Einar og Martine Romørens historie handler om å velge en annen vei. Også de fikk vite om avvik ved fosteret tidlig i svangerskapet, men de valgte å bære frem barnet.

At ekteparet går offentlig ut og feirer datteren, betyr mer enn de kanskje aner.

Når Romøren uttaler til VG at det har vært supert å få Pippi og skriver på Instagram at de første sju månedene med datteren har vært fantastiske, forteller han en alternativ historie. Han og kona viser at det kan gå bra.

Slik gir de håp og handlingsalternativer til andre par som får lignende beskjed når de kommer til ultralyd – og som gjerne møter helsepersonell som tar for gitt at de vil ta abort.

Alle gravide kvinner har nå tilgang til tester som kan avsløre avvik tidlig i svangerskapet, på statens bekostning. Denne jakten på å avdekke og fjerne det uperfekte vil uunngåelig prege menneskesynet i samfunnet vårt. Færre barn som lille Pippa vil få lov å bli født.

Samtidig pågår nå diskusjonen om å utvide grensen for selvbestemt abort fra 12. til 18. svangerskapsuke og fjerne abortnemndene i samme periode, slik et flertall i abortlovutvalget foreslår.

Blir dette vedtatt, betyr det at ufødte barns rettsvern blir ytterligere svekket. Det er en skremmende utvikling.

Jakten på å avdekke og fjerne det uperfekte vil uunngåelig prege menneskesynet i samfunnet vårt.

Powered by Labrador CMS