Tenk om igjen, Kleppa
«En åpen, bekjennende, tjenende og misjonerende kirke. På kirkemøtet i 2012 ble misjon bekreftet både som identitet og som noe som angår hele kirkens virksomhet
Takk til Johannes Kleppa som stiller ærlige og oppriktige spørsmål i sitt innspill 6.11.14 i avisen Dagen. Kanskje er det imidlertid en god ting at man ikke får ting til å gå opp. Kanskje betyr det at man må tenke litt nytt og ikke bare i de vante spor? Vi har jo alle en lei tendens til å putte både mennesker og oppfatninger inn i båser som bekrefter det vi allerede mener.
Les Johannes Kleppas innlegg her
Kleppa sier han ikke forstår at det kan være en så stor bredde som arrangør av en misjonskonferanse at selv Den norske kirke (Dnk) kan være med.
Misjon er i kjernen av Dnks identitet. Dnks visjon er for eksempel: «En åpen, bekjennende, tjenende og misjonerende kirke. På kirkemøtet i 2012 ble misjon bekreftet både som identitet og som noe som angår hele kirkens virksomhet. Dette knyttes videre til alle kirkens døpte, og til enhver lokalmenighets daglige virke: «Alle døpte er kalt til å vitne om sin tro i hverdagen. Med frimodighet og respekt for andre mennesker skal menighetens trosopplæring og gudstjenesteliv utruste de døpte til dette som endel av menighetens misjonsarbeid.» (KM07/12 vedtak 1.b)
Kleppa har rett i at misjonsorganisasjonene har en sterk tradisjon i vårt land, og det operative misjonsarbeidet ute har tradisjonelt vært utført av organisasjonene. Samtidig har det i mange år vært et samarbeid mellom Dnk og misjonsorganisasjonene i misjon. Det mest konkrete uttrykket for dette er Samarbeid Menighet og Misjon (SMM) som ble etablert i 1993 mellom fem misjonsorganisasjoner (i dag syv) og Dnk. Målet med dette samarbeidet er nettopp at Dnks menigheter skal få et større eierskap og større forståelse for misjon. Gjennom SMM har nå nesten tusen av Dnks 1270 menigheter inngått forpliktende misjonsavtaler og er slik sett en like stor del av misjonsarbeidet som foreningene. Dette burde være godt nytt for alle som er opptatt av misjon.
LES OGSÅ: Favner bredt for å nå lenger med misjon
På denne måten kan misjon få en mer sentral rolle i folkekirken og positivt være med og prege denne.Når det gjelder sammenhengen mellom økumenikk og misjon har det skjedd en utvikling de senere årene, hvor nettopp Lausanne-bevegelsen og Kirkenes verdensråd (KV) har nærmet seg hverandre i en forståelse av helhetlig misjon. Kirkenes verdensråd har, ikke minst på grunn av påvirkning av teologer og kirkeledere fra det globale sør, blitt mye tydeligere på evangelisering og vitnesbyrdet om Kristus som en sentral del av misjon. Lausanne- bevegelsen har på sin side fått en tydeligere bevissthet på diakoniens egenverdi som en del av misjon, ikke bare som et middel for forkynnelsen. Det kan blant annet etterspores i Cape Town-erklæringen fra Lausanne III-konferansen i 2010. Dette er fra vårt ståsted meget gledelig, og mange forstår denne utviklingen i tråd med Jesu egen bønn i Joh.17.21 «Må de alle være ett, slik du Far er i meg og jeg i deg. Slik skal de også være i oss for at verden skal tro at du har sendt meg.»
LES OGSÅ: De unge svikter Agenda:ut
Agenda:UT-konferansen kan absolutt sees som et ledd i den samme retningen. Vi ønsker å forsterke denne utviklingen som skjer globalt også her hjemme. Kirkenes verdensråds siste misjonsdokument Sammen mot livet, som også var tema på konferansen, er antagelig den moderne histories mest samlende misjonsdokument. I tillegg til alle medlemskirkene i KV som representerer ca 500 millioner kristne har også pinsebevegelsen og katolikkene vært med i prosessen med dette dokumentet. World Evangelical Alliance som representerer 600 millioner kristne og hvor vårt eget Norsk Råd for Misjon og Evangelisering (Norme) er med, uttalte at «det var ingenting i dette dokumentet de savnet og ingenting de var uenig i.» Oppsummerende kan man si at det aller vesentligste av verdens kirker nå har en felles plattform for helhetlig (holistic) misjon som inkluderer evangelisering, diakoni og kirkens profetiske røst.
LES OGSÅ: Frontline i front blant ungdommen
Landskapet i Guds kirke over hele verden har forandret seg. En trend som ser ut til å gå igjen både globalt og i Norge er en søken til sentrum, mot Gud selv og en bevisstgjøring på at det er Hans misjon – ikke vår. Dernest en bevegelse utover og et helhetlig engasjement for både mennesker og samfunn. Den katolske pater og tidligere Sør-Amerika-misjonær Arne Kirsebom, som var en av innlederne under tema økumenikk og misjon på UT-konferansen, så svært positivt på den økende enheten blant kristne og sa det slik: «Vi trenger som ulike kirkesamfunn å gå til kildene sammen!»
LES OGSÅ: Til kamp mot kirkens basis
Ved å samles om misjon, kirkens hovedoppdrag, får vi et sentralt og utadrettet perspektiv selv om vi som forskjellige kirkesamfunn og organisasjoner ser ulikt på en del ting. Er det ikke på høy tid at vi gjør mer som på Agenda: UT-konferansen: Samles om dette felles oppdrag?