Debatt
Tenk som en tjener!
Det å tjene andre og noe større enn oss selv, er det som gir livet mening.
Den østerrikske psykiateren Viktor E. Frankl (1905–1997) regnes som grunnleggeren av logoterapi, også kalt meningsterapi. En viktig forutsetning her er at mennesket er drevet av en grunnleggende søken etter mening i tilværelsen.
Frankl var jøde og mistet sin familie i konsentrasjonsleirer som Auschwitz og Bergen-Belsen under Andre verdenskrig, men overlevde selv. Basert på egne observasjoner, la han merke til at mennesker som så en hensikt med livet og opplevde mening i tilværelsen, viste større grad av overlevelsesvilje og -evne.
Ifølge Frankl, er det ikke bare i slike ekstreme omgivelser vi mennesker er opptatt av mening. På mange måter beskriver han dette som en grunnleggende drivkraft i mennesket. Dessuten vil dette ofte være knyttet til noe som er større enn, og utenfor, oss selv.
Vi kan derfor snakke om å tjene en høyere hensikt eller finne en mening som ligger utenfor meg og mitt liv. Som en kristen vil det være naturlig å tenke at dette er knyttet til min relasjon med Gud og et ønske om å ære Ham.
Her kommer perspektivet med å tenke som en tjener inn. I bibelsk sammenheng er ikke ordet tjener negativt ladet. Flere kjente skikkelser i Bibelen, som Abraham, Moses og Josva blir beskrevet som Herrens tjenere. Hanna og Maria som Herrens tjenestekvinner/tjenerinner. Tjener er her på mange måter en hedersbetegnelse som også Jesus bruker om seg selv (Luk 22,27).
Hva handler så det å tjene om i et slikt perspektiv? Det handler i hvert fall ikke om å være en slags «dørmatte», uten egen vilje eller å la seg underkue av andre. Snarere tvert imot, det handler om å være proaktiv og å ta initiativ – med andres beste for øye. En slik tjenende innstilling kan resultere i mange ulike handlinger, men det er altså motivert av et ønske om å tjene.
Hva kan vi så lære av dette tjenerperspektivet i dag? Her er tre forslag:
1. En tjener ser utover seg selv og sin egen situasjon.
Dette er et helt grunnleggende perspektiv for en tjener: Livet handler ikke bare meg selv og mitt, men om hvordan jeg kan bety noe for andre, samt å handle ut fra hva som er best for dem og tjener deres interesser.
2. En tjener ser andre og bidrar med noe positivt i deres liv.
For å kunne se andre, trenger vi å løfte blikket og rette oppmerksomheten bort fra oss selv. Det er selvsagt også viktig å ta vare på oss selv og få egne behov dekket, men det bør ikke stoppe der. Vi kan utgjøre en forskjell for andre og bidra med noe positivt for våre medmennesker når vi ser dem og finner måter å tjene dem på.
3. En tjener har en høyere hensikt.
Det å ha et større perspektiv, altså utover oss selv, kan hjelpe oss til å se en større hensikt og mening med livet. Mange erfarer at det å tjene, og gjøre noe for andre, gir glede og oppleves svært meningsfullt. Med andre ord er det når vi gir at vi får noe tilbake. Eller som Mesteren sa det: «Det er saligere å gi enn å få.»