Meninger

TRO: To tredjedeler av afrikansk ungdom sier at de at de stoler mest på trosbaserte ledere av alle ledere i samfunnet. Bildet er fra en gudstjeneste i en kirke i Nairobi, Kenya.

Tro må ha en plass i ny Afrika-strategi

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen er i gang med å lage en Afrika-strategi. Vil de gi plass til religiøse aktører?

Ifølge utenriksminister Anniken Huitfeldt blir Afrikas rolle stadig viktigere på verdensscenen. Afrikanske land besitter mineraler som behøves i det grønne skiftet, kontinentet er strategisk viktig for skipsfart, og afrikanere som opplever fred og økonomisk framgang betyr et stort nytt marked for handel. Fram mot 2050 er det en forventet en dobling av den afrikanske befolkningen til 2,5 milliarder mennesker.

På den andre siden, dersom Afrika mislykkes, kan det også få store konsekvenser. Ikke minst når det gjelder trygghet, klima, helse og migrasjon, mener Huitfeldt.

Afrikas suksess vil derfor være viktig for andre kontinenters suksess. Det er mange elementer som skal spille sammen, men hva er den spesielle ingrediensen som trosbaserte aktører kan bringe til bordet? Svaret er tillit.

HØYBRÅTEN: Dagfinn Høybråten er generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Tillit i samfunnet er en helt nødvendig ingrediens for å skape positiv utvikling. Det er etablert i samfunnsforskningen at tillit er avgjørende for et godt samfunn, og for å utvikle et godt næringsliv. Folks tillit til myndighetene brukes gjerne som en indikasjon på hvor godt et demokrati fungerer. Dessverre sliter mange afrikanske land med lav tillit til sine politiske myndigheter.

I følge African Youth Survey 2022 har afrikansk ungdom manglende tillit til nasjonalt valgte ledere, ettersom mer enn halvparten av kontinentets unge sier at de ikke stoler på at valgte ledere kommer til å ta gode beslutninger.

Heldigvis er tillitten til religiøse ledere langt høyere. De fleste afrikanere, om lag 95 prosent, identifiserer seg med en religion, og to tredjedeler av afrikansk ungdom sier at de at de stoler mest på trosbaserte ledere av alle ledere i samfunnet. Altså en markant kontrast til politisk lederskap.

Religion spiller en annen rolle i afrikanske samfunn enn slik vi kjenner religionens plass i Norge i dag. Dimensjoner ved tro har spilt en rolle ved start og opprettholdelse av konflikter, og er derfor helt essensielle for å bidra til å løse konflikter. Kirkens Nødhjelp har eksempler fra vårt fredsarbeid, blant annet i Mali, som understreker viktigheten av å involvere religiøse ledere.

Kirkens Nødhjelp organiserte en fredsbyggingsprosess mellom grupper i fem land i nordlige Afrika, hvor vi brakte sammen ledere fra religioner, tradisjonelle ledere og regjeringsrepresentanter i Mali. Resultatet ble en fredsavtale med forpliktelser fra alle parter. Det hadde ikke vært mulig uten troverdigheten og tilliten som religiøse ledere har i sine respektive samfunn.

Særlig i såkalt sårbare stater og land i konflikt spiller trosbaserte organisasjoner en viktig rolle. Nettopp fordi offentlige institusjoner er svake eller ikke-eksisterende, og for at de i mange sammenhenger oppfattes som korrupte.

Religiøse aktører derimot, har gjerne systemer og en forvaltning som funger og er til å stole på. Og menigheter finnes selv i de minste bygder, selv der ikke engang Coca Cola er å finne. Internasjonale hjelpeorganisasjoner kommer og går, men kirken er alltid til stede, selv ved endringer i ledelsen.

Menigheten, lokalsamfunnet og myndighetene har tillit til trosbaserte ledere.

Skal regjeringen lykkes i møte med Afrika er dette et viktig perspektiv å ha med seg. Det kan være fort gjort å glemme religionens plass i Afrika når man er vant til den sekulære offentligheten i Norge og Europa. Utenriksminister Huitfeldt vil derfor gjøre klokt i å finne plass til trosbaserte aktører i regjeringens kommende Afrika strategi.

Powered by Labrador CMS