Troll som ikke sprekker
Troll sprekker ikke når de kommer ut i sola. Men de kan sovne inn hvis man lar dem bli i hulen under jorda.
Fjordmans idéer blir ikke borte av at vi diskuterer dem.
Denne uka lanserte Fjordman bok i Norge. Ingen norske forlag ville gi ut boka, så den ble gitt ut på et dansk forlag. Som første norske avis brakte Dagen et større intervju med Fjordman onsdag 02.12. I en kommentar til saken skrev redaktør Vebjørn Selbekk at Dagen ønsket å «høre hans historie», og «stille ham de kritiske spørsmålene».
LES: «Fjordman» vil nekte muslimer adgang til Europa
Intensjonene til Dagen med dette er nok de beste. Selbekk og Dagen har lenge hatt en prinsipiell holdning i ytringsfrihets-spørsmål. Etter at utenriksforsker Asle Toje ble hengt ut i Salongen i P2, for eksempel, valgte både Toje selv og flere i kretsen rundt ham å boikotte NRK. Blant dem som ideologisk kan være enig med Toje, var Selbekk en av svært få som tydelig kritiserte denne boikotten. En så prinsipiell tilnærming er det bare å ta av seg hatten for.
Men holdningen om at alle meninger bør diskuteres, har også sine begrensninger. For å ta et eksempel: Noen nordmenn tror på konspirasjonsteorier om at det var USA eller Israel som sto bak angrepene 11/9. Likevel blir ikke disse idéene diskutert seriøst i offentligheten. Hvorfor ikke? Ofte hører man at «troll sprekker i sola». Det er først når folk møter motforestillinger at de kan endre mening, blir det sagt.
Problemet er at det ikke finnes noe særlig bevis for at dette stemmer. Faktisk er det svært mye forskning som tyder på nøyaktig det motsatte. Ekstreme idéer blir ikke borte av at man diskuterer dem, det gjør bare at de sprer seg. Dersom man hadde begynt å invitere konspirasjonsteoretikere til store debatter om 11/9, ville det blitt flere, ikke færre, som begynte å tro på konspirasjoner om 11/9. Troll sprekker ikke når de kommer ut i sola. Sola gjør dem sterkere.
Grunnen til at det er slik, er at menneskehjernen sjelden oppfører seg logisk. Hvis man får beskjed om at man ikke skal tenke på en rosa elefant, er det nettopp det man begynner å gjøre. Hjernen fester seg lett med idéer og bilder, mens man glemmer de logiske argumentene «for» eller «mot».
Man kan for eksempel tenke seg at Erna Solberg fortalte om hverdagen sin på TV, og sa dette: «Når jeg går til jobb på morgenen, kjøper jeg en kaffe på Narvesen. Som statsminister er jeg opptatt av at lovene blir fulgt, derfor har jeg aldri nasket noe der. Nei, aldri. For meg som statsminister er det utenkelig å naske noe i en kiosk».
I følge de psykologiske studiene som har blitt gjort, ville en slik uttalelse ha gjort at flere begynte å tro at Erna Solberg nasket. Etter noen dager ville mange husket det slik: «Sa ikke hun Solberg noe om nasking? Hun sa noe om at hun går inn på Narvesen, og så var det noe med nasking? Eller?» Det er slik hjernen vår fungerer, dessverre.
Dette betyr selvfølgelig ikke at vi skal slutte å diskutere ting i offentligheten. I de fleste politiske spørsmålene vet man ikke sikkert hvem som har rett, sånn i utgangspunktet. Nettopp derfor trenger vi meningsutveksling, for å la argumentene bryne seg mot hverandre. Men noen meninger er så ekstreme at vi ikke trenger diskusjon for å ta stilling til dem. Fjordman har tatt til orde for etnisk rensing, ved å si at «de som praktiserer islam må fjernes fra alle vestlige land» (se essayet «Why Islam must be expelled from the West»). Disse uttalelsene har han aldri tatt avstand fra.
Heldigvis synes de aller fleste i Norge at disse tankene er ekstreme. Hvis man vil motarbeide slike idéer, er det altså ikke åpen diskusjon som er den beste måten. Troll sprekker ikke når de kommer ut i sola. Men de kan sovne inn hvis man lar dem bli i hulen under jorda.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));