Debatt
Trump, Harris og Vestens fiender
Samfunnsutviklingen i USA påvirker så å si hele verden. Det er derfor som seg hør og bør at vestlige medier vier stor oppmerksomhet til presidentvalgene der borte hvert fjerde år.
Lørdag 21. september spør Dagen en rekke kristenprofiler hvem de ville ha stemt på; Trump eller Harris?
Det er helt naturlig at kristne har ulikt syn på politikk, men jeg synes det er bemerkelsesverdig at så mange virker mer opptatt av stil og fremtoning, enn av ideologi og faktisk politikk.
Som jeg høsten 2021 skrev om i tre innlegg i Dagen (se særlig «Derfor valgte mange kristne å støtte Trump»), er også jeg bekymret over Trumps tøyelige forhold til sannhet, samt hans arrogante væremåte.
Kamala Harris har en mer polert fasade, men hennes politikk er såpass ekstrem at jeg undrer om en del kristne som støtter henne kanskje ikke har satt seg inn i hva hun faktisk står for?
Noen stikkord her er woke, radikal kjønnsideologi, såkalt kritisk raseteori, ultraliberal abortlovgivning, nedbemanning av politiet (jf. slagordet «defund the police») samtidig som alvorlig kriminalitet eksploderer i de store byene, akademia som rugekasser for antivestlig ideologi, åpning av grensene for millioner av illegale innvandrere (mer enn 10 millioner mens hun har hatt ansvar for feltet), kvotering (jf. forkortelsen DEI), og litt til i samme gate.
Nedenfor nevner jeg tre verdenskjente, moderate kommentatorer som deler min bekymring over utviklingen på venstresiden i USA (samt i UK og andre vestlige land).
Mange av Dagens lesere kjenner til Ayaan Hirsi Ali. Hun vokste opp med fundamentalistisk islam i Somalia, flyktet til Vesten og markerte seg i mange år som en ateistisk islamkritiker, før hun i fjor overrasket med å konvertere til kristendom (se omtale i Dagen).
I løpet av de første ti minuttene av den ferske podkastepisoden «Islamism: the enemy we dare not name», med Brendan O’Neill i det venstreorienterte tidsskriftet Spiked, advarer hun om at det Demokratiske partiet i USA i praksis er blitt kuppet av en allianse av islamister og venstreradikale, noe hun vurderer som uhyre alvorlig. Hun ser tilsvarende tendenser med Labour i Storbritannia.
Psykologen Jonathan Haidt er kjent ikke minst for sin forskning på hvordan våre ulike «moralske matriser» får oss mennesker til å tenke forskjellig om politikk og etikk (se min omtale av ham i Dagen i 2021). Han har i mange år advart om at det amerikanske demokratiet står i fare for å bli ødelagt av polarisering og ekstremisme.
I mars 2024 uttalte Haidt følgende (min oversettelse): «Jeg tilhørte alltid venstresiden og var demokrat. Nå er jeg ingen ting. Jeg er en ekstremt bekymret, patriotisk amerikansk borger som ser at landet mitt er i ferd med å gå nedenom og hjem. […] Vi er mange som er politisk hjemløse nå.» (The Joe Rogan Experience #2121, fra 1:11:40)
Den britiske kommentatoren Douglas Murray (medredaktør i prestisjetunge The Spectator, spaltist i The Times, The Telegraph, m.fl.) har i en årrekke hatt enorm suksess både med bøker, foredrag og artikler, og har ikke minst markert seg som en varm forsvarer av Israel, særlig etter terroren 7. oktober i fjor. Hans synspunkter har vært drøftet i Dagen flere ganger, bl.a. av Odd Sverre Hove og Jon Kvalbein.
Minst en av hans bøker er oversatt til norsk, nemlig «Europas underlige død». Den bør leses av alle samfunnsinteresserte kristne, særlig ledere. Hans nyeste bok heter «The War on the West». Som tittelen antyder, foregår det en krig mot Vesten. Denne krigen er drevet ikke minst av forakt overfor kristendom og hvite mennesker.
Sistnevnte bok har jeg foreløpig ikke rukket å lese, men jeg har hørt på et par-tre podkaster der Murray er gjest, og der hans nye bok er tema. Der kommer han med en rekke konkrete eksempler som viser at det dessverre er solid dekning for påstanden om venstresidens og islamistenes felles krig mot kristendom, mot hvite mennesker og mot den vestlige sivilisasjon.
Vesten befinner seg i en eksistensiell krise, og det er på høy tid at vi begynner å ta dette på alvor.