Trusler, vold og overgrep fra IS
Hjelp kommer fra mange forskjellige aktører. Et telefonselskap har gitt gratis SIM-kort til flyktningene. Andre har sendt minibusser til kirken for å plukke opp kvinner og barn slik at de kan dusje hjemme hos dem. Barn får leker å leke med, og det distribueres madrasser, puter og andre hjelpeprodukter.
Mikha Qasha bor i Irak. Han er en eldre kristen mann som er på flukt fra Islamsk Stat (IS). Medlemmer av IS kom til huset hans, truet ham og gav ham tre valg: «Forlat huset, konverter til islam eller smak sverdet.» Soldatene gav den gamle mannen en ukes betenkningstid. Qasha, som sitter i rullestol, var ut fra forholdene heldig. Han fikk hjelp av en god venn til å finne et av barnebarna sine, som igjen kunne ta ham med til den kristne forstaden Ankawa i provinsen Erbil, hovedstaden i den kurdiske regionen.
Ifølge MCN Direct har IS innført en ukes konverteringsfrist for alle ikke-muslimer. Da IS tok over byen Mosul, «den kristne hovedstaden i Irak», var det cirka 3500 kristne bosatt i byen. De fleste av dem valgte å flykte etter at IS tok kontroll over byen, kun 25 personer valgte å bli igjen av ulike årsaker. Av de 25 gjenværende rapporteres det nå om at ni av dem har konvertert til islam, mens de andre betaler jizya – den islamske skatten for ikke-muslimer.
Åpne Dører arbeider gjennom irakiske partnere og lokale nettverk for å distribuere hjelpepakker og annen nødhjelp til fordrevne mennesker fra Mosul, Qaraqosh og andre mindre byer på Nineveh-sletten. Tilstrømmingen av flyktninger er så stor at kirkene i Erbil er helt fulle. En lokal hjelpearbeider forteller at flyktningene er over alt, de sover i hager, på gårdsplasser og i uferdige betongkonstruksjoner.
De som flykter har mistet alt de eier. Hus, eiendeler og verdipapirer. De har vært vitner til drap, trakassering og seksuell vold. En kvinne fortalte om hvordan hun ble ydmyket av soldatene da hun kom til et av IS sine kontrollpunkter. De dro av henne skjørtet fordi det var «for stramt». Hun ble også vitne til andre grove overgrep fra IS-soldatene på kontrollpunktet. Da en av våre medarbeidere besøkte kvinnen fire dager senere, gråt hun fortsatt over overgrepet hun hadde vært utsatt for og for den grove uretten hun hadde vært vitne til. Sammen med tusenvis av andre flyktninger blir hun tatt hånd om av frivillige hjelpearbeidere i Erbil.
Akutt nødhjelp i Irak handler ikke bare om formidling av mat og klær. I en av kirkene i Erbil, har en av lederne av den kaldeiske kirken arrangert aktiviteter og konkurranser for mennene, og blåst opp noen små badebasseng for barna. Bassengene blir fylt med vann slik at barna kan kjøle seg ned i den intense varmen og leke litt sammen. På denne måten forsøker hjelpearbeiderne med enkle midler å holde motet oppe hos barn og voksne.
I den nevnte kirken hjelper frivillige medarbeidere mer enn 360 familier, hvorav 216 av dem bor på gårdsplassen utenfor kirken. Hver dag deler de ut frokost, lunsj og middag til mer enn tusen mennesker.
Hjelp kommer fra mange forskjellige aktører. Et telefonselskap har gitt gratis SIM-kort til flyktningene. Andre har sendt minibusser til kirken for å plukke opp kvinner og barn slik at de kan dusje hjemme hos dem. Barn får leker å leke med, og det distribueres madrasser, puter og andre hjelpeprodukter. En frisør og hans team på fem tilbyr gratis hårklipp og barbering for de som har mistet alt.
Innsatsen blant våre hjelpearbeidere er formidabel. Det store og vanskelige spørsmålet som allerede nå har meldt seg er hvordan dette livet blir på lang sikt. Hva vil skje med de tusener som er fordrevet på flukt i sitt eget hjemland? Hva vil skje med alle barna som har mistet foreldre, familiemedlemmer og vært vitner til overgrep, drap og voldshandlinger? Og hvor skal de gjøre av seg på sikt?
Utfordringene i hjelpearbeidet er store, og vi erkjenner at mennesker i lang tid vil være avhengige av hjelp utenfra. Åpne Dørers partnere og lokale nettverk prøver midt i kaoset å legge en langsiktig plan og struktur for hjelpearbeidet. For behovet vil også være der når nyhetsbildet dreier til andre hendelser i verden. Vi i Åpne Dører er svært takknemlige for den støtte og tillit mennesker i Norge viser oss med å støtte arbeidet vårt i Irak. På denne måten får vi sammen være med på å gjøre en forskjell for trossøsken som har mistet alt på grunn av troen på Jesus. Og fordi utfordringene er store også fremover, håper og ber vi om at mange fortsatt vil støtte dette arbeidet slik at vi kan være med å bygge en fremtid for Irak.