Leder
Trygve Skaugs anklager mot Israel er motbydelige
På trygg avstand er det mange nordmenn som utmerket godt vet hva desperate israelere burde gjøre.
En fersk meningsmåling som Norstat har utført for NRK, viser at nordmenn har klart mest sympati for palestinerne. Det mørke bakteppet er naturligvis den pågående krigen i Gaza.
Undersøkelsen viser at 12 prosent av de spurte har mest sympati med israelerne, om de må velge. Det er 27 prosent som har like mye sympati med det israelske og palestinske folket. 46 prosent har derimot mest sympati med palestinerne.
Slike meningsmålinger kan man naturligvis problematisere. De fleste som tenker seg om, og blir kjent med en situasjon, vil forstå at det finnes flere perspektiver og hensyn. Men det er likevel påfallende at akkurat denne konflikten fremkaller så sterke synspunkter og følelser blant nordmenn.
Lidelsene i Gaza er ufattelige, og det bør ingen bagatellisere. Men i vurderinger av ansvar og mulige løsninger må man vokte seg vel for forhastede slutninger. «Israel kjemper en krig de verken startet eller ønsket. Det virker det som om det er mange som har glemt», skriver spaltist Arnfinn Nordbø i Vårt Land.
«Jeg ser få som forsøker å komme med seriøse forslag til hva Israel skulle gjort annerledes», skriver Nordbø også.
Et talende eksempel på lettvint Israel-kritikk er diktet av Trygve Skaug som ble fjernet av Facebook og har vært omtalt i Dagen.
«Skal du drepe et folk / må du begynne med de små / du må ta de gamle / gjerne i flokk / og damer / folk uten uniform / de er lettest mens de sover», skriver Skaug.
Med det mer enn insinuerer han at Israel med overlegg prøver å ramme de minste og mest sårbare. Den anklagen er ikke bare urimelig, men også motbydelig.
Israel lider ikke bare av traumer etter det ufattelig grusomme terrorangrepet 7. oktober. Daglig dør også unge kvinner og menn i landets militære tjeneste. I forrige uke døde 24 soldater i en eksplosjon, ifølge Reuters.
Tidligere denne måneden rapporterte det israelske forsvaret IDF om 186 døde så langt i krigen. Når man i tillegg vet hvilken enorm belastning denne krigen er på landets økonomi og internasjonale omdømme, er det ganske opplagt at den blir ført fordi Israel mener den er nødvendig.
Så kan man innvende: Det dør jo mange ganger flere palestinere, og langt ifra bare terrorister. Selv om man ikke uten forbehold bør feste lit til tall fra de Hamas-styrte helsemyndighetene, er det utvilsomt at også mange sivile blir rammet. Det er dypt tragisk og beklagelig.
Men Hamas visste at de uhyrlige misgjerningene som organisasjonen gjennomført 7. oktober i fjor, ville ramme befolkningen i Gaza.
Hva annet skal Israel gjøre enn å gå til kamp mot en organisasjon som har vist at den vil ramme alle jøder den bare kan, og ikke vil gi seg før Israel er historie? De som tar til orde for en umiddelbar og uforbeholden våpenhvile, skylder å ta inn over seg hva de egentlig vil anbefale Israel å gjøre.
Er det noe som tyder på at israelerne vil oppleve fred, trygghet og forståelse hvis landet stopper angrepene?
Dessverre er det all grunn til å tro at stans på de vilkårene som norske artister og synsere tar til orde for, er den sikreste garantien for fremtidige massakre på barn og kvinner. Derfor er lettvint Israel-kritikk farlig.