Debatt
Ukrainakrigen trenger både militær styrke og diplomatiske initiativ
Håvar Fjære avlegger KrF og Konservativt en visitt i Dagen, hvor han varsler et nytt rettroende kristent parti på våre ruiner. Lykke til med det.
I den forbindelse presenterer han en del oppfattelser i en moralsk harme som ikke kan stå ukorrigert. Et grunnleggende premiss i en saklig debatt er å gjengi en motstander korrekt. Et annet premiss er å diskutere substans og ikke postulere intensjoner eller anliggender som ikke er gyldige som et påskudd på å diskreditere ulike tilnærminger og løsninger. La meg derfor kort presisere hva som har vært og er Konservativts linje, og så ser jeg frem til Fjæres egen analyse av løsninger og mulige scenario fremover.
Jeg advarte mot en krig før den begynte, og påpekte viktigheten av Minsk 2-øavtalen. Det viste seg dessverre viktig da vestlige ledere har erkjent at denne hadde de ikke til hensikt å etterleve.
Jeg var en av de første som på document.tv fordømte krigen, og samtidig påpekte at dette må få en forhandlingsløsning. I april i fjor hadde de en avtale Russland og Ukraina kunne akseptere, men etter sigende ble dette torpedert av Boris Johnnson.
Jeg tok opp i mai/juni i fjor at hvis ikke man fikk i gang forhandlinger som sikret kornforsyning til verden kunne millioner av mennesker globalt sulte. Budskapet fra den Afrikanske Union den gangen var entydig. For dette ble jeg beskyldt for å fremme russisk propaganda.
Forhandlinger ble det, matforsyningen var sikret, og opp til 200 millioner mennesker unngikk sult (tall fra AU). FNs Genralsekretær uttalte at dette var den viktigste avtalen i hans karriere.
Jeg har sammenlignet det som skjer i Ukraina med Cuba krisen. President Kennedy viste militær styrke og politisk handlekraft, men det avgjørende i tillegg til dette var forhandlinger med Krutsjov. De var hemmelige fordi det var sterke krefter i USA som ville ha krig, i følge Robert Kennedy jr, president Kennedys nevø og nå presidentutfordrer for Demokratene i det kommende presidentvalget i USA.
Konservativt har et landsstyrevedtak fra april i fjor på støtte til regjeringens våpenstøtte til Ukraina, da vi mener ethvert land har rett til selvforsvar.
I en kompleks konflikt er det åpenbart at der er grep som kunne vært gjort fra 2008 og 2015 frem til angrepet for å unngå dette.
Nå må vi fokusere på løsninger. Mennesker lider og dør, og lettvinte retoriske poeng mot Konservatvt som noen åpenbart fremmer vil ikke bringe løsning på lidelsene og en konflikt med storpolitiske aspekter.