Meninger
Unge ønsker seg voksne. Vil voksne de unge nok?
Unge kristne trenger voksne kristne. Morgendagens misjonsfolk formes i dag. Er vi voksne tett nok på de unge? Hva gjør misjonsorganisasjoner og kristenledere lokalt og nasjonalt med mulighetsrommet etter The Send?
Unge kristne trenger voksne kristne
I intervju med Dagen publisert 1. august forteller leder for Misjonssambandet Ung, Hans Kristian Skaar, at han erfarer at ungdom lengter etter kristne forbilder. Han oppfordrer flere godt voksne kristne til å melde seg til trosopplæringsarbeid.
Skaar mener moderne ungdomsarbeid har én stor mangel: Å få tak i nok voksne og eldre troende til å dele av sin erfaring.
De vil snakke med erfarne kristne, men problemet er mangel på kristne som vil møte dem. Jeg skulle gjerne hatt tusenvis, sier ungdomslederen til Dagen. Skaar tror lengselen etter å snakke med voksne kristne er en konsekvens av mangel på kristne forbilder.
– Det er færre kristne og færre kristne forbilder. Mange har foreldre som ikke er aktive kirkegjengere. Ungdom vil vite hvordan troen ser ut når man er voksen og de søker trygghet. Når de søker forbønn, vil de snakke med kristne med livsvisdom å dele av, forteller Skaar.
I dette ligger en utfordring og et mulighetsrom for alle oss som har passert 40.
Gjentar vi tidligere feilskjær?
Hvert år arrangerer Norme-nettverket temakonferansen «Link». Årets Link retter søkelys på veien videre etter The Send.
Det var manko på åndelige mødre og fedre blant berørt og engasjert ungdom.
Hvordan kan organisasjoner og kirkesamfunn samhandle for å se momentet gå fra bølge til bevegelse? Hvordan motivere, rekruttere og engasjere unge for misjon?
Her er blant andre Tonje Haugeto Stang invitert for å dele erfaringer fra nyere vekkelses- og kirkehistorie: «Hvor ble det av 70- og 90-tallets fornyelser, og hva kan vi lære av dem nå?»
Ett av læringspunktene er behovet for modne veiledere. Det var manko på åndelige mødre og fedre blant berørt og engasjert ungdom. Dermed satte unge frimodig seil på livets sjø, men møtte vær og vind uten kjølen de trengte.
En del av et globalt bilde
Norsk kristenhet og misjon er ikke alene: «Å styrke kirkens evne til å trene Jesu etterfølgere», samt «å nå yngre generasjoner og gi dem mulighet til å ta roret» er noen av kirkens største samtidsbehov for å oppfylle misjonsbefalingen, forteller kristenledere fra hele verden.
I 2020 tok ledelsen i den internasjonale Lausanne-bevegelsen initiativ til verdensvide lyttesamtaler for å kartlegge muligheter og behov i den globale kirken.
Evangelikale ledere over hele verden ble invitert til samtaler. Behov for å styrke kultur og struktur for disippelskap, samt kultur og struktur for å omfavne unge er to av hovedfunnene. La oss gjøre noe med det.
Fra ungdomsbølge til ny misjonsbevegelse
Takk til Ungdom i Oppdrag og medarrangører som muliggjorde The Send. Nå er det menighetene og organisasjonenes tur.
Nå er det er viktig at voksne er aktive på banen blant de unge. Oppgaven og utfordringen lokalt som nasjonalt er å videreføre og konkretisere bølgen slik at det vokser til en ung misjonsbevegelse.
Derfor håper jeg organisasjonene og kirkesamfunnene som var innbydere vil benytte momentet. Det er lenge siden sist Kristen-Norge har sett en liknende offensiv.
Veien videre handler om å løfte sammen for å se unge møte Jesus, bli rotfestet i troen og frimodig formidle evangeliet i ord og handling.
Et godt eksempel
Veileder-veteran Ole-Magnus Olafsrud og ungdomsleder-veteran Kristian Øgaard forteller sin felles historie til Dagen 13.08. Det er et forbilledlig eksempel på verdien av å møtes på tvers av generasjoner over tid.
I 2015 begynte Ødegaard som leder for ungdomsorganisasjon Acta. Gjennom en viktig og utfordrende fase av hans liv og tjeneste møttes de jevnlig til fellesskap, bønn og samtale.
Å ha en medvandrer minner meg hele tiden på hva som er viktigst: Å ta vare på sin sjel. (...) For meg er det et privilegium å få gå sammen med et menneske som har testet livets mange sider og fortsatt står støtt i tjenesten, sier Kristian om fellesskapet med Ole-Magnus gjennom mange år.
Et eksempel til etterfølgelse. Morgendagens misjonsfolk formes i dag.