Uravstemning i KrF
Vi ser stadig omkamper fra venstrefløyen i KrF. Det er helt utrolig hva de får seg til å hevde og springe til mediene med.
– Det blir verre i Kristelig Folkeparti etter det ekstraordinære landsmøtet enn det var før, sa en venn av meg i oktober. – Ja, og høyresiden av partiet vil få skylden uansett hva som skjer, og uansett hvem som får flertall, svarte jeg. Vi har fått rett begge to.
Vi ser stadig omkamper fra venstrefløyen i KrF. Det er helt utrolig hva de får seg til å hevde og springe til mediene med.
Etter VGs «avsløringer» av et møte som nestlederne har hatt med statsministeren og Høyre, og som ikke var mer «hemmelig» enn at partilederen var godt informert, må vi nå få full åpenhet om en rekke spørsmål:
– Hvor mange møter har Knut Arild Hareide hatt med Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet? Når har disse møtene skjedd, og hva har de snakket om?
– Hva er det Emil Andre Erstad har drevet med i sin kontakt med Arbeiderpartiet og Agenda? Hva har han skålt for med hvem?
– Hvilken rolle har Kjell Magne Bondevik spilt? – Kan vi få en åpen orientering om hvordan generalsekretæren i KrF har arbeidet for å påvirke retningsvalget i partiet? Hvilke møter har hun hatt? Med hvem? –
Hva skjedde i forkant av at Sandnes KrF og Haugesund KrF (VG 22.10) sendte helt røde delegasjoner til fylkesårsmøtet i Rogaland? Og hvordan kunne disse «the-winner-takes-it-all-delegasjonene» freidig be om forholdstallsvalg på Rogalands fylkesårsmøte?
– Hvor kommer vektingssystemet for delegasjoner til Kristelig Folkepartis landsmøte fra? Når ble dette vedtatt og med hvilken begrunnelse? Vurderte man da hva et slikt vektingssystem kunne komme til å si i en situasjon der fylker med få medlemmer faktisk kan bestemme over medlemsrike fylker og flertallet i spørsmål som er helt vitale for partiet? Hvor demokratisk er dette vektingssystemet i slike spørsmål som vi har hatt nå?
– Kan vi også få full åpenhet om medlemsundersøkelsene som KrF har gjennomført de siste årene, slik at vi ser om medlemmene i KrF er orientert mot høyre eller mot venstre i valg av regjeringssamarbeid?
Hvorfor går ikke pressen i dybden i disse spørsmålene? Nå er det på tide at medlemmene i KrF får uttale seg om retningsvalget, ikke bare tillitsmannsapparatet. Partiet tilhører egentlig medlemmene. Ikke de tillitsvalgte. Ikke journalistene og ikke politiske forståsegpåerne.
Jeg foreslår at vi har uravstemning i Kristelig Folkeparti om partiets retningsvalg. Den må være blant de medlemmene KrF nå har, så vi unngår slike medlemskampanjer som de vi har sett fra landskontoret og fra andre fløyer.
Til slutt får så velgerne ta den endelige dommen ved valgene i 2019 og i 2021.