Debatt

SKOLESTART: Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) taler under oppstarten av skoleåret i Oslo. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Vær tydelig overfor elevene, Kari!

Publisert Sist oppdatert

Ferske tall over andel unge som står utenfor arbeidslivet bekymrer. Det er et varsko om at vi må gjøre enda mer gjennom skoleløpet for å forebygge. Skal elevene mestre skolen er det en forutsetning at de er på skolen.

Kari Nessa Nordtun fortsetter å skape usikkerhet rundt fraværsgrensen som ble innført i videregående skole i 2016. En fraværsgrense FAFO konkluderte med at har vært en suksess ut fra målsettingen om å øke elevenes tilstedeværelse. At elevene er tilstede er en forutsetning, både for faglig og sosial læring, og for gode klassefellesskap.

Fraværsgrensen fungerer

Siden innføringen av fraværsgrensen har fraværet i videregående skole gått ned med 27 prosent. Det er en dundrende suksess! Fraværsgrensen har vært et tydelig signal til elever, foreldre og lærere om at tilstedeværelse er en forutsetning for læring, og at det er viktig at elevene kommer på skolen.

Fraværsgrensen alene kan ikke løse alle utfordringene i norsk skole, men den har utvilsomt bidratt til å sikre at flere elever møter opp på skolen. Dette gir dem bedre læringsutbytte, bedre karakterer, og bedre sjanser for å lykkes videre i livet.

Elevene trenger tydelighet, ikke vakling

I arbeidslivet er det tydelige forventninger om fremmøte, men i perioder kan alle slite med manglende motivasjon, ha dårlige dager og synes det er vanskelig å gå både på jobb, eller skole. For enkelte har fraværsgrensen vært en påminnelse om at tilstedeværelse i undervisningen er viktig, og det er en viktig forberedelse til arbeidslivet

Når signalene fra kunnskapsministeren er uklare, og fraværsgrensen settes i spill, skaper det usikkerhet og frustrasjon blant både elever, lærere og foreldre.

En ansvarlig skolepolitikk

Høyre mener at skolepolitikken må være forutsigbar og tydelig. Om kunnskapsministeren lar seg presse av interne partistrømninger og svekker fraværsgrensen, sender hun et signal om at tilstedeværelse i skolen ikke er viktig. Dette er helt feil styringssignaler. Vi trenger regler som gir mening, og som gir elevene den strukturen de trenger for å lykkes.

Fraværsgrensen er ikke en byrde, men en nødvendighet. Den er et av de tiltakene som har vist seg å fungere, og som derfor bør styrkes, ikke svekkes. Å stille krav til elevene er å bry seg.

Regjeringen må vise handlekraft

Høyre mener det er avgjørende at elevene er på skolen for at vi skal lykkes med at enda flere fullfører. Da må kunnskapsministeren være tydelige på at fraværsgrensen i videregående skole skal bestå. Nå kreves det handling og politisk ledelse.

Valget burde være enkelt.

Når vi vet hvor viktig det er at elevene er på skolen, hvorfor skal vi da eksperimentere med noe som har vist solide resultater.

Stå opp for fraværsgrensen, den funker!

Powered by Labrador CMS