Valgkamp med bismak
De som har et produkt å «selge» - i dette tilfellet gaver til misjonen - gjør som oftest klokt i å ikke komme med kontroversielle utspill som kan forstyrre det hovedbudskapet de vil ha frem, skriver Dagen på lederplass.
Evangelist Rune Edvardsen melder at han i fremtiden ikke skal «være i det offentlige rom med politiske budskap».
Avgjørelsen har han tatt etter at omfanget av det økonomiske tapet på grunn av Edvardsens valgkampstøtte til Arbeiderpartiet, nylig ble kjent. Organisasjonen hans, Troens Bevis, har mistet mellom 300 og 400 støttepartnere på grunn av bråket Rune Edvardsens politiske utspill i fjor skapte.
Enkelte, blant annet lederen i Kristne Arbeidere Jan Rudy Kristensen, fremstiller det som at giverreaksjonene kom på grunn av at Edvardsen den gangen flagget at han stemte Arbeiderpartiet. Den analysen er for enkel.
Også Runes far, Sarons Dal-grunnlegger Aril Edvardsen, var åpen med sine sosialdemokratiske sympatier. Uten at det smertet vesentlig på pengepungen.
Det som var nytt i Rune Edvardsens tilfelle, var at han i tillegg til å offentliggjøre hva han stemte, også stilte seg til disposisjon for Arbeiderpartiets valgkampmaskineri. Det gjorde han i et intervju med lokalavisen Fædrelandsvennen i mai i fjor sammen med daværende kirkeminister Rigmor Aasrud som da gjestet Sarons Dal. Der åpnet han opp for å delta i valgkampen for Ap.
Allerede i fjor sommer må Edvardsen ha fått mistanke om at politikkontroversene kunne skade virksomheten hans økonomisk. For i et nyhetsbrev til sine partnere i juli ba han om tilgivelse overfor de som ble såret av hans støtte til Ap.
Men en måneds tid etterpå dukket det likevel opp helsideannonser i landets største aviser der Edvardsen sammen med andre kjente nordmenn anbefalte velgerne å stemme på Arbeiderpartiet. Budskapet deres var at folk burde velge Ap fordi dette partiet har «kjempet igjennom samfunnsendringer som vi i dag tar som en selvfølge».
En av de som Edvardsen figurerte sammen med, var homoaktivisten Kim Friele. Og slik annonsen var utformet, kunne det virke som også Rune Edvardsen var glad for de samfunnsendringene som Kim Friele har vært en forkjemper for.
Slik sett var Edvardsen-saken fra i fjor helt spesiell. Det har ikke skjedd før at en så fremtredende kristen, frikirkelig profil har blitt brukt i riksdekkende annonsekampanjer for Arbeiderpartiet.
Derfor bør ingen være overrasket over at noe sånt får konsekvenser. De mekanismene som trer i kraft er ganske enkle. Og de er godt kjent fra markedsføringsteorien.
De som har et produkt å «selge» - i dette tilfellet gaver til misjonen - gjør som oftest klokt i å ikke komme med kontroversielle utspill som kan forstyrre det hovedbudskapet de vil ha frem. Det er for eksempel derfor det er så sjeldent å se næringslivsfolk og bedriftsledere delta i valgkampen for politiske partier.
Tydeligvis har også Rune Edvardsen innsett hvordan disse mekanismene fungerer. Han sier nå at han ikke ønsker at hans politiske syn «overskygger verdens viktigste oppdrag som vi står sammen om».
Det er vi helt enig i. Og vi mener det er en klok avgjørelse Rune Edvardsen her har tatt.
Troens Bevis gjør en forbilledlig innsats både når det gjelder misjon, bibelundervisning og media. Vi har ingen problemer med å anbefale deres arbeid.