Lørdag ble de syv drepte kristne egypterne gravlagt. Denne kvinnen gråter ut sin sorg ved en av kistene.

Våre trossøsken lider i Pakistan og Egypt

Fredag ble syv mennesker drept på vei til et kloster i Egypt. Lørdag ga pakistanske myndigheter etter for mobben og ga blasfemifrikjente Asia Bibi reiseforbud.

Publisert Sist oppdatert

De to hendelsene viser i all sin håpløshet og brutalitet hvor vanskelige kår våre kristne søsken lever under i land der militante islamister står sterkt.

Det var så vi nesten ikke kunne tro det, da den kristne kvinnen onsdag i forrige uke fikk medhold i anken og pakistansk høyesterett opphevet dødsdommen. Det var gått åtte år siden hun ble dømt til døden for å ha fornærmet profeten Muhammed.

Tilbakeslagene hadde vært mange. Truslene likeså. Over hele verden har kristne bedt for henne. Ankebehandlingen i høyesterett var siste sjanse. Den var blitt utsatt flere ganger. Ville dommerne våge å gi henne medhold? Ved å frikjenne Asia Bibi, ville de trolig selv komme i livsfare.

Dommerne våget. De frikjente Asia Bibi, og var nøye med å forankre kjennelsen i Koranen og islamske skrifter.

Men pakistanske myndigheter hadde ikke tilstrekkelig mot, eller vilje, til å følge opp.

Gleden over frifinnelsen ble kortvarig. Asia Bibi er i minst like stor livsfare nå som da hun satt dødsdømt i fengselet. Opptøyene begynte like etter at kjennelsen ble offentliggjort, slik islamistene hadde truet med. Og lørdag kom altså den triste beskjeden om at Asia Bibi har utreiseforbud, og at myndighetene godtar en anke av frifinnelsen.

Nå er fremtiden høyst usikker. Så lenge hun er i Pakistan, risikerer hun å bli drept av mobb som tar loven i egne hender, slik det har skjedd i tidligere blasfemisaker. Hun risikerer også at frifinnelsen blir opphevet. Vendingen denne saken har tatt, er dypt nedslående. At myndighetene lar seg presse av mobben, lover ikke godt for utviklingen i Pakistan.

Likedan skar det oss i hjertet å høre at kristne på klostervei i Egypt enda en gang var blitt drept av islamister. Fredagens angrep skjedde på nesten samme sted som 28 kristne pilegrimer ble drept i mai 2017. Også den gangen ble bussene deres angrepet.

Lørdag ble de syv gravlagt i en felles begravelse i St. Tadros-kirken i Minya, en kirke som ble brent ned til grunnen av Det muslimske brorskapet i 2013. Slik ble begravelsen også en påminning om at bussangrepet går inn i en lang rekke av brutale angrep på koptisk ortodokse kristne.

Både i Egypt og Pakistan roper kristne om bedre beskyttelse. I Egypt har sikkerhetsstyrkene drept 19 militante, blant dem noen av de ansvarlige for bussangrepet. I Pakistan er hundrevis pågrepet, mistenkt for vandalisme og vold mot politiet.

Slik forsøker de to regimene å vise handlekraft, men i begge land mislykkes man med å gi kristne og andre minoriteter den beskyttelsen de trenger. Noe av det viktigste på lang sikt er at både drapsmenn og de som oppildner til vold stilles til ansvar, og at domstoler på alle nivåer sikres kompetanse, vern og arbeidsro til å avsi rettferdige dommer.

Vi vil oppfordre norske myndigheter til å ta opp rettssikkerhet, trosfrihet og minoritetsrettigheter ved alle naturlige anledninger med de to landene. Og vi vil oppfordre norske kristne, som i disse dager går i fakkeltog for forfulgte i elleve byer, til å fortsette å be for våre trossøsken i Pakistan og Egypt.

Powered by Labrador CMS