Vårt Lands redaktør på dypt vann
Forutsatt at artikkelen i Fritanke.no gjengir Helge Simonnes korrekt, insinuerer han eksplisitt at Partiet De Kristne er i samme bås som jihadister og ekstremister.
På et frokostmøte i regi av Human-Etisk Forbund i Oslo kommer sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, med oppsiktsvekkende påstander.
Følgende uttalelser er å finne på fritanke.no som rapporterte fra møtet:
«Det er ikke så veldig stor forskjell på tenkningen til fundamentalistiske kristne og fundamentalistiske muslimer. Det eneste jeg kan se er at de kristne ikke går så langt i å utøve vold, men ellers er det mye likt.»
«Han mente det er viktig å være på vakt overfor krefter som drar utviklingen i retning av et teokrati.» «KrF er et ganske normalt politisk parti, men når det gjelder «De Kristne» og andre ytterliggående kristne partier, er det noe helt annet.»
«Han er heller ingen tilhenger av private, kristne skoler.»
I et intervju med Dagen mandag 26. oktober eksemplifiserer Helge Simonnes igjen Partiet De Kristne som adressat for sine uttalelser:
«Då Simonnes av Dagen vart beden om å gje døme på kven han har i tankane når han snakker om fundamentalistiske kristne, syner han til utsegner frå Partiet De Kristne og TV Visjon Norge.»
Torsdag 29. oktober har Simonnes antagelig fått fordøyet sine egne uttalelser, og ønsker å ro seg i land:
«Då eg snakka om temaet på frukostmøtet til Human-Etisk Forbund (HEF), var eg nøye med å halde fram at kristne fundamentalistar ikkje tyr til vald. I muslimske miljø finst det mange døme på at jihadistar og ekstremistar tek valden i bruk, ofte med referanse til Koranen.
Eg samanliknar ikkje jihadistar og kristne fundamentalistar. Eg dreg ein parallell mellom måten grupper av truande muslimar og truande kristne bruker dei heilage skriftene sine på. Det er ikkje næring til fordommar når eg påpeikar denne likskapen.»
Forutsatt at artikkelen i Fritanke.no gjengir Helge Simonnes korrekt, insinuerer han eksplisitt at Partiet De Kristne er i samme bås som jihadister og ekstremister, men forskjellen er graden av voldsutøvelse.
Vårt Lands redaktør anklager de facto det han kaller et «ytterligående kristent parti» for å være teokratisk og totalitært.
Selv til Vårt Land å være er dette et nytt dybde av lavmål i møte med kristne miljøer de åpenbart er uenige med.
Hvor i vårt prinsipprogram eller handlingsprogram finner Helge Simonnes grunnlag for å karikere PDK som voldelig, teokratisk eller totalitært?
Vårt prinsipprogram sier faktisk følgende:
«Partiet De Kristne er et verdikonservativt parti som bygger på tradisjonelle kristne verdier, som trygghet og frihet for enkeltmennesket, og et praktisk ansvar for sin neste. Vårt ideologiske fundament er Bibelen, og den kristne tro og tradisjon som har preget Norge i snart tusen år.
Den jødisk-kristne kulturarven har preget samfunnet og menneskene i Norge fra kristenretten ble satt på Moster i 1024 og frem til i dag. Partiet ønsker å slå ring om denne arven, og vil videreføre den til kommende generasjoner. Her er De ti bud, menneskeverd og nestekjærlighet viktige elementer.»
Handlingsprogrammet vårt bygger på dette grunnlag og føres med politisk argumentasjon, hvor forsvar og beredskap er en prioritert oppgave nettopp for å skape en trygg hverdag for alle landets borgere. At Simonnes generelt ikke liker PDK, gir ham ikke grunnlag for å spre usakligheter og løgner. Da er den politiske debatt i praksis satt ut av enhver meningsfull funksjon.
Hele Midtøsten står i brann på grunn av jihadisme, Europa opplever en voldsom oppblomstring av antisemittisme, og krav om sharia fremmes svært mange steder, og Simonnes velger å assosiere PDK med slikt?
Et parti som i alle sine dokumenter argumenterer for å ta vare på de verdier som faktisk gjorde Norge til et fritt og trygt land for alle. Synes du fremdeles din sammenligning henger på greip, Helge Simonnes?
Jeg er veldig glad for redaktørens egen distansering i Dagen 28. oktober fra sine egne uttalelser på frokostmøtet i Human-Etisk Forbund.
Men på vegne av Partiet De Kristne, velgerne og for demokratiets overlevelse, forventer jeg en klar unnskyldning fra Helge Simonnes for disse falske anklager mot sin neste – i dette tilfelle et politisk parti.
Les også: