Meninger

FORNYELSE: Richard Lovelaces analyse av evangeliske vekkelses- og fornyelsesbevegelser er vel verd å reflektere over, skriver Lars Dahle. Her fra vekkelsesmøte på Vigeland i sommer.

Vekkelsens dynamikk

Publisert Sist oppdatert

Mange av oss er blitt berørt av filmen «Jesus Revolution». Denne filmen minner oss om at Gud i vekkelses- og fornyelsestider på en særlig måte griper inn og forandrer menneskers liv. På tilsvarende måte har vi blitt oppmuntret og utfordret gjennom det vi har hørt om de stillferdige vekkelsene på Asbury universitet og på Vigeland. Åndelige vekkelser og fornyelser skjer – også i vår sekulariserte del av verden.

Det fortelles at den profilerte New York-pastoren, Tim Keller, hadde et par, tre bøker som han særlig anbefalte til sine lokale og globale medarbeidere. En av disse bøkene var «Dynamics of Spiritual Life», skrevet av historikeren Richard Lovelace.

LARS DAHLE: Førsteamaniensis ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen og daglig leder for Damaris Norge.

I denne leseverdige og aktuelle boka finner vi en analyse av en rekke evangeliske vekkelses- og fornyelsesbevegelser etter reformasjonen. I sin teologiske analyse peker Lovelace på flere felles kjennetegn på tvers av ulike kirkesamfunn, epoker og kulturer. Disse kan knyttes både til vekkelsens forutsetninger, innhold og konsekvenser.

Ifølge Lovelace har evangeliske vekkelses- og fornyelsesbevegelser som regel to grunnleggende forutsetninger. Det første er en (ny) oppdagelse av Guds storhet, hellighet og nærhet. Gud er den som vi må vise ærefrykt overfor, og den som inviterer oss inn til bekjennelse, oppgjør og fornyelse.

På kortere eller lengre sikt vil også en vekkelse eller fornyelse prege nærmiljøet og samfunnet rundt.

Det andre er en personlig, dyp erfaring av egen svakhet og utilstrekkelighet i møte med Gud som skaper, frelser og fornyer. Ofte kan dette være koblet til en erfaring av mangel på mening, manglende fred med Gud eller en erkjennelse av en dyp åndelig lengsel.

Richard Lovelace understreker videre at mange evangeliske vekkelses- og fornyelsesbevegelser har en felles teologisk kjerne. Erfaringen av syndenes tilgivelse, berøringen av Guds kjærlighet og opplevelsen av Den Hellige Ånds nærvær og ledelse står som regel sentralt. Guds nåde og kjærlighet blir fokus i forkynnelse, lovsang og personlige vitnesbyrd.

Slike dype vekkelser og fornyelser får også tydelige konsekvenser, ifølge Lovelace. Når Gud berører enkeltmennesker med sin nåde og kjærlighet, tennes en indre brann for å be og å vitne. Det skapes en indre glød for misjon og en indre lengsel etter kristent fellesskap. På kortere eller lengre sikt vil også en vekkelse eller fornyelse prege nærmiljøet og samfunnet rundt.

Richard Lovelaces analyse av evangeliske vekkelses- og fornyelsesbevegelser er vel verd å reflektere over. En sann evangelisk teologi er avgjørende for en sunn åndelighet. Samtidig trenger vi å leve med en sunn åndelig åpenhet og forventning.

Powered by Labrador CMS