Verdens mest brutale terrorister
Terroristenes visjon, om å opprette et islamistisk rike i Irak og i Levanten, er langt på vei i ferd med å bli virkelighet, skriver Dagen på lederplass.
Navnet på den nye terrorgruppen ISIL hørtes i utgangspunktet ut som en dårlig vits da organisasjonen i fjor for alvor ble kjent på den internasjonale scenen gjennom sin rolle i borgerkrigen i Syria.
«Den islamske staten i Irak og Levanten» lød akkurat så pretensiøst og urealistisk som jihadister vanligvis gjør.
Gruppens mål om å opprette et islamistisk rike i Irak og i Levanten, som er en eldre betegnelse for områdene som i dag utgjør Syria, Libanon, Jordan og Israel, virket som stormannsgalskap. De fleste ristet på hodet av drømmen deres om å gjenopprette det gamle sunnimuslimske kalifatet.
Men det var den gangen. Nå, bare ett år senere, er det ingen som trekker på smilebåndet lenger. Terroristenes visjon er faktisk langt på vei i ferd med å bli virkelighet, i hvert fall i Syria og Irak. ISIL kontrollerer nå store områder på begge sider av grensen mellom disse to landene.
Etter forrige ukes dramatiske erobring av Iraks nest største by Mosul har ISIL blitt ytterligere styrket. Her plyndret de byens sentralbank for 500 milliarder irakiske dinarer, et beløp som tilsvarer 2,8 milliarder norske kroner. Ifølge International Business Times gjør det ISIL til verdens rikeste terrororganisasjon.
Men ISIL topper ikke bare listen over de mest pengesterke. De leder også oversikten over verdens mest brutale islamister. Sporene etter disse terroristene er så blodige at til og med al-Qaida har tatt avstand fra dem.
Fra områdene som ISIL har tatt kontrollen over, strømmer det inn rapporter om tortur, offentlige henrettelser av kristne og avkutting av hender. En youtube-video som angivelig skal være fra den ISIL-kontrollerte byen Raqqa i Syria, viser en død mann, som henger på et trekors mens folk går tilsynelatende uberørt forbi.
Også soldater som tas til fange, blir henrettet. Drapene blir gjerne filmet og lagt ut på internett.
Tyver får hendene avkuttet, i tråd med vanlig muslimsk sharia-praksis. Men også folk som ikke har gjort større overtredelser enn å unnlate å møte opp til de obligatoriske bønnetidene i moskeen, får smake de nye makthavernes vrede. De risikerer å bli pisket.
Terroristene har de siste dagene nærmet seg Baghdad og frykten er at også den irakiske hovedstaden skal falle.
Den akutte, dramatiske utviklingen er i ferd med å skape nye og uventede allianser i regionen. I helgen kom meldingen om at Iraks tradisjonelle erkefiende Iran tilbyr hjelp i kampen mot ISIL. Tilbudet kan bare forstås i lys av den enda eldre konflikten mellom sunni- og sjiamuslimer. Den nye regjeringen i Irak er sjia-dominert. Og de sjiamuslimske ayatollaene i Iran føler derfor et ansvar for å være med å stoppe den sunni-islamske fremrykkingen til ISIL.
Den siste ukens begivenheter har unektelig gjort Midtøsten til et enda farligere sted.