Debatt

ROCKESOKK: Verdensdagen for Downs syndrom er 21. mars og markeres med å ta på ulike sokker for å verdsette ulikhet.

Verdensdagen for Downs syndrom: En dag for fest og for refleksjon

Publisert Sist oppdatert

At vi alle er forskjellige og har noe unikt å tilføre medmennesker og samfunnet, er fantastisk. Slik er det også med personer med Downs syndrom, og andre med funksjonsnedsettelser. I dag (21. mars, red. anm.) er det mangfoldet vi feirer!

Blant personer med Downs syndrom er det mange som opplever at det er et stort sprik mellom hva folk tror et liv med Downs syndrom er, og hvordan det livet faktisk er. Det er mange som tenker veldig stereotypisk om mennesker med Downs syndrom, men sannheten er at de er akkurat like forskjellige som oss andre.

Mange med Downs syndrom forteller for eksempel at det i realiteten ikke er medisinske begrensninger som hindrer dem fra å leve livet sitt til det fulle, men først og fremst fordommer og andre folks begrensede syn på hva de kan oppnå i samfunnet og i skole.

Å ha Downs syndrom, eller andre funksjonsvariasjoner, skal ikke være et hinder for å lykkes i det norske samfunnet. Vi må jobbe for at sivilsamfunnet, organisasjoner, offentlige myndigheter og næringslivet arbeider for å redusere menneskeskapte barrierer som stenger mennesker ute fra aktiv deltakelse i samfunnet. Vi har alle et ansvar for å legge til rette for at mennesker med Downs syndrom kan leve frie og selvstendige liv.

Mennesker med Downs syndrom skal kunne delta i samfunnet på lik linje med sine medmennesker.

Bevisstgjøring og kunnskapsløft i befolkningen om Downs syndrom er viktig for å redusere unødig fremmedgjøring og misoppfatninger om Downs syndrom. Nettopp derfor er Rockesokk-dagen så viktig!

Vi trenger å bli minnet på at mennesker med Downs syndrom er både glade, triste, forelsket, sinte, hjelpsomme og morsomme, akkurat som alle andre. De lever som regel veldig gode, meningsfylte og lange liv som tilfører både oss som enkeltmennesker og som samfunn noe vi trenger.

Det trengs en holdningsendring i møte med denne gruppen, som jeg og du er ansvarlig for. Mennesker med Downs syndrom skal kunne delta i samfunnet på lik linje med sine medmennesker, og kunne velge tilbud og tjenester ut fra egne interesser og behov.

La oss unngå merkelapper som «kromosomfeil» eller «sykdom», og huske på at graden av funksjonsnedsettelse i stor grad handler om omgivelsenes evne og vilje til tilrettelegging og å fjerne både fysiske barrierer og fordomsfulle holdninger.

I KrF vil vi jobbe for å sikre mennesker med Downs syndroms og andre funksjonsvariasjoner rett til selvbestemmelse, utdanning, arbeid og til å selv bestemme hvem man vil tilbringe fritida sammen med.

Vi må også forsterke støtten til familier som venter og får barn med behov for ekstra oppfølging. Foreldre som får barn med nedsatt funksjonsevne må sikres nødvendig hjelp gjennom hele barnets oppvekst og inn i voksen alder.

I dag tar vi på oss to forskjellige sokker, heiser flagget til topps og feirer et samfunn med mangfold!

Powered by Labrador CMS