For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned - 1 krone Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

LUTHERSK: Hvordan kan man kreve at ansatte innenfor områder som journalistikk, interkulturell forståelse, pedagogikk, økonomi og musikk skal bidra til å styrke den lutherske bekjennelses plass i samfunnet? spør Kenneth Ellefsen. På bildet ser vi prorektor Lars Dahle ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.

Verdidokumenter, tilsettingsfrihet og slingringsmonn

Skal et verdidokument ha betydning, utover å være et ideologisk «markeringspunkt», må dokumentet til stadighet tas opp fra skuffen og «holdes varmt». Det må analyseres, diskuteres – ja, endog kritiseres.

Publisert Sist oppdatert

Skal et demokrati fungere, er man avhengig av at minoriteters rettigheter også blir ivaretatt. Kristne institusjoner må derfor ha rett til å kunne kreve en tilslutning til sitt tros- og verdigrunnlag ved ansettelse. Hovedlinjene i norsk utdanningspolitikk har anerkjent dette ut fra sentrale menneskerettighetskonvensjoner.

Samtidig erkjennes det et visst slingringsmonn. Informasjonsleder Espen Ottesen sier i Dagen (23.07) at alle ansatte ikke nødvendigvis deler alle NLMs synspunkter.

Han har rett. I praksis har en ved enkelte NLM-skoler ansatt både ikke-troende lærere og lærere med et annet konfesjonelt ståsted enn det lutherske. En har med andre ord lærere som er grunnleggende uenige i NLMs basis og formål, slik det er uttrykt i Verdidokumentet.

Powered by Labrador CMS