RESPEKT: Russland og Vesten trenger hverandre. Økonomisk utvikling og fredelig frihet er å foretrekke. Situasjonen med IS bør føre oss sammen, men da i respekt for hverandre. Gi Ukraina det råd å utvikle en føderativ organisering av landet, skriver Erik Selle. På bildet ser vi Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Petro Porosjenko. FOTO: Sergei Bondarenko, AFP Photo/NTB Scanpix
Byline stor
Vesten og Russland
I stedet for konfliktområde mellom øst og vest kan Ukraina bli broen mellom øst og vest. La både russisk språk og ukrainsk være fullverdige offisielle språk i landet, og foren østlig hjernekraft med vestlig innovasjon.
Ukraina er i krise. Konflikten kan uten tvil ha potensial i seg til å eskalere til storkrig. Den kjente statsviteren ved Harvard Universitetet Samuel P. Huntington skrev i boken The Clash of Civilizations at Ukraina som møtepunktet mellom øst og vest kan bli sentrum for ny konflikt. Men må det bli slik? Må Russland bli en fiende?
Ronald Reagan kombinerte mesterlig styrke og diplomati. USAs 40. president trakk en linje i sanden og viste styrke, men rakte samtidig ut en hånd til Mikhail Gorbatsjov. Reagans evne til dialog skapte grobunn for det banebrytende møtet mellom Sovjetunionens leder og USAs leder på Island i 1986. Hvis Reagan og Gorbatsjov kunne starte et nytt klima i 1986, så burde vi kunne gjøre det samme i dag.
Kina bruser med fjærene i Øst, og vi er inne i en ny krig mot terror. Faktum er at Vesten og Russland trenger hverandre i kampen mot IS og deres likesinnede. Dersom det fremdeles er mulig, er dialog og forsiktig tillitsbygging til Russland å foretrekke.