«Vi får aldri en ny Graham»

Det er historiker Mark Noll ved Regent University som slår fast ordene i tittelen om den nylig avdøde verdensevangelisten.

Publisert Sist oppdatert

Det var et dødsfall som på sett og vis var ventet. Likevel gjør nyheten om Billy Grahams bortgang stort inntrykk. Men som han selv sa; han er mer levende enn noensinne. Han har bare byttet adresse.

BORTGANG: Hadde han fått velge igjen, hadde Billy Graham vært mer med familien, bedt mer, talt mindre og holdt seg unna politikk. I dag døde den 99 år gamle verdenskjente evangelisten og forfatteren. Posted by Dagen on Wednesday, February 21, 2018

Hele verden fikk med seg at den kjente evangelisten døde. Nyheten trengte til og med gjennom OL-gullfeberen her til lands, og på NRKs nyhetssendinger kunne vi høre Grahams klangfulle og sterke røst forkynne evangeliet onsdag ettermiddag.

Når en mann som Billy Graham skulle se tilbake på livet på sine gamle dager må det ha vært mye som stod frem som «det største». Antallet mennesker som har blitt ført over fra mørket til lyset, må uten tvil være viktig for en som brant slik for menneskers frelse.

Likevel er det noe annet som kanskje kan sies å måle seg med de mange som på Grahams møter gav seg over til Jesus. I dag kjenner vi det som Lausanne-bevegelsen.

Da Graham i 2006 ble spurt hva han så på som den største og mest varige arven fra hans virke var det nettopp det som kom ut av Lausanne-samlingen i 1974. Det er kanskje ikke så mange i dag som kjenner til det som skjedde av samtaler mellom kristne ledere på 60- og 70-tallet.

Billy Graham døde onsdag. Denne 40 år gamle historien er det ikke mange som kjenner til: Posted by Dagen on 21. februar 2018

Men mange norske kristenledere var til stede da Lausanne-nettverket ble unnfanget i 1974. Og kanskje gir Grahams høye vurdering av Lausanne grunn til å oppsøke nettverket og de sentrale erklæringene nettverket har utarbeidet.

Hovedarkitekten bak Lausanne-pakten i 1974 var John Stott, Grahams gode venn og medspiller i arbeidet med å reise opp den evangelikale kristenheten. Lausanne-pakten er en frimodig erklæring av hva som er det sentrale i kristen tro.

Når en leser dette dokumentet er det som å bli flyttet tilbake til de første kirkemøtenes referater, som gjerne endte opp i trosbekjennelser. Mellom linjene anes en urokkelig vilje til å grave seg inn til hjertet av det kristne budskapet, og å klore seg fast der samme hva verden ellers måtte si.

I 2010 var Lausanne-nettverket igjen samlet, med Manilla-samlingen i 1989 imellom. Etter Cape Town 2010 ble dokumentet «The Cape Town Commitment: A Confession of Faith and a Call to Action» utgitt.

HISTORIE: I tv-serien «The Crown» søker Englands monark råd fra den amerikanske evangelisten Billy Graham. *Les saken her: http://bit.ly/2BBXWG5 Posted by Dagen on 26. desember 2017

Denne gang var det teolog Christopher J. H. Wright som fikk ansvaret for å utforme det som både er et frimodig og detaljert trosvitnesbyrd og en utfordring til frimodighet på vegne av det store oppdraget. Cape Town-forpliktelsen skygger ikke unna vanskelige tema, men går rett inn i dem med kompetanse og klarsyn.

Billy Grahams død gir anledning til ettertanke og rekalibrering. Når et slikt liv tar slutt er det naturlig å spørre seg hva hans arv har å si til kristenheten i dag. Kanskje er de ulike Lausanne-dokumentene et godt sted å begynne.

De ligger tilgjengelig på Lausanne-bevegelsens nettsider. Det finnes ikke noe dokument, med bibeltekstene som hederlige unntak, som på samme måte kan påberope seg å være et genuint uttrykk for hva evangelikale kristne står for i dag. Så ta og les!

NY BOK: Verdensevangelist Billy Graham bruker sterke ord om livets to utganger i det som skal være hans siste bok. * Hva mener du, snakker vi for lite om hva som skjer når vi dør?Posted by Dagen on 8. oktober 2015

Powered by Labrador CMS