TROENDE: Barn og unge er både nåtiden og framtiden. Et av to hovedmål for Pinsebevegelsen er å ha levende et levende barne- og ungdomsarbeid i alle menigheter. Vi vet at de fleste blir troende når de er unge, skriver Sigmund T. Kristoffersen (bildet).

Vi må bygge for framtiden

Vårt aller viktigste fokus som bevegelse og som enkeltmenigheter er den neste generasjonen og å formidle evangeliet til de som ennå ikke tror.

Publisert Sist oppdatert

Det skjer mye interessant i kristenheten for tiden som på sikt vil skape nye muligheter og vil være med på å påvirke dette landet. Jeg ser en ny tro på å vinne nye mennesker og å satse på neste generasjon. Det lover godt for framtiden. For er det noe vi alle ønsker, så er det å formidle evangeliet til mennesker som ennå ikke tror. Vi har en felles drøm om å nå ut, vinne nye mennesker for Jesus Kristus og se at Guds rike går fram.

I de senere årene har Pinsebevegelsen satt fokus på neste generasjon. Vår lederkonferanse, tidligere predikantkonferanse, nå kalt Led gjenspeiler nettopp dette.

Etter 90 år med predikantkonferanser i Filadelfia i Oslo, flyttet man i 2011 til et nytt sted, slo sammen PBUs konferanse med predikantkonferansen og redesignet innholdet. I år var det nærmere 1600 ledere tilstede på konferansen og mange av disse var unge ledere. Det skaper håp for framtiden.

Vårt aller viktigste fokus som bevegelse og som enkeltmenigheter er den neste generasjonen og å formidle evangeliet til de som ennå ikke tror. Derfor har vi i Pinsebevegelsen satt to hovedmål fram mot 2020: å plante 50 nye menigheter for de som ennå ikke tror og ha et levende barne- og ungdomsarbeid i alle menigheter.

Det er i «pinsens» natur at den skal videre og innta nytt land. Fra 1920-tallet og framover mot 60-tallet ble en hel rekke pinsemenigheter etablert. Når en by hadde fått en pinsemenighet var det imidlertid slutt. Bortsett fra i Oslo var det tabu å snakke om å etablere flere pinsemenigheter i samme by. Heldigvis er den tiden slutt.

Pinsebevegelsen har på ny tatt nytt ansvar for å plante nye menigheter. Dette vil være vår viktigste oppgave i årene fremover: plante nytt, men også replante og hjelpe menigheter som sliter slik at de når nye mennesker. Dette skal ikke bare en trend, en «inn»-bølge, men en langsiktig strategi som er helt nødvendig for å vinne nye mennesker.

I de senere år har det blant annet blitt plantet nye pinsemenigheter i Bergen, Drammen, Sandnes, Oslo, Levanger, Mandal, Kolbotn, Saupstad. Karmøy og Bodø.

Resultatene er entydige. Mange er blitt kristne, og den totale gudstjenestedeltakelse på disse stedene har vokst. I Sandnes, hvor det nå er fem pinsemenigheter, ble det i 2012 gjort en opptelling en tilfeldig valgt søndag hvor det ble registrert over 900 personer på gudstjeneste. Det er en langt større deltagelse enn når det bare var en pinsemenighet i byen.

Dawn Norge foretok i 2010 en undersøkelse i nyplantede og etablerte pinsemenigheter i fem byer. Undersøkelsen fokuserte på menigheter som var plantet ved siden av allerede etablerte pinsemenigheter. Rapporten viser tydelig at Pinsebevegelsen i Norge har vokst gjennom disse menighetsplantingene. Sannsynligvis er sunn konkurranse, og fokus på menighetsplanting og menighetsbygging viktig for denne veksten.

Ved Fuller (Division of Home Mission) i USA har en studert dette. En har funnet følgende resultat ved analyse av et stort materiale: I en menighet som er fra 1-3 år gammel kreves det tre mennesker for å vinne et menneske for Jesus. I en menighet som er fra 4-7 år gammel, kreves det sju mennesker for å vinne et menneske for Jesus. I en menighet som er over 10 år gammel, kreves det 85 mennesker for å vinne et menneske for Jesus. Dette viser klart at nye menigheter står for mesteparten av all kirkevekst i USA.

Jeg har selv erfaring som menighetsplanter i Hommersåk, og har opplevd at menigheten har vokst fra null til over 300. Menigheten har alltid hatt et rikt barne- og ungdomsarbeid hvor flere hundre barn og ungdommer får tilbud hver uke.

Det er tydelig å se at det er en ny tid for menighetsplanting i Norge, og det er gledelig å se at flere kirkesamfunn og organisasjoner mobiliserer. Vi må stå sammen om dette for å snu trenden og vinne mennesker for Guds rike. Sendt-konferansen som Dawn Norge arrangerte i år er et bevis på det hvor flere organisasjoner har som mål å plante nye menigheter. Når dette begynner å «rulle» vil det føre til at stadig nye mennesker får oppleve troen og komme inn i Guds Rike.

Barn og unge er både nåtiden og framtiden. Et av to hovedmål for Pinsebevegelsen er å ha levende et levende barne- og ungdomsarbeid i alle menigheter. Vi vet at de fleste blir troende når de er unge. Statistikk fra blant annet Geroge Barna viser at 50 prosent tar imot Jesus før de fyller 13 år, og hele 80 prosent før de blir 21 år. Pinsebevegelsens barne- og ungdomsutvalg (PBU) har nylig gjort en undersøkelse, basert på 2011-tall, som viser at under 60 prosent av dagens pinsemenigheter verken har barne- eller ungdomsarbeid.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå var det pr. 1. januar 2014 i Norge 1.125.160 registrerte bosatte barn under 18 år. Barn og unge utgjorde dermed 22 prosent av hele befolkningen. Vi trenger en oppvåkning når det gjelder barne- og ungdomsarbeidet. Dette må prioriteres og være et økt satsingsområde både når det gjelder økonomi, ressursbruk og ansettelser.

Menigheter og ledere har derfor et stort ansvar å legge til rette for neste generasjon. Det gjelder både nåtiden og framtiden. Å investere i barn og unge kommer klart til å være den viktigste faktor for menighetsvekst i framtiden. Prioriter og sats derfor på neste generasjon.

Powered by Labrador CMS