Meninger
Vi må ikke forlate det sudanske folket
Situasjonen i Sudan blir verre dag for dag. Nå er det viktig at verdenssamfunnet forstår omfanget av krigen og står sammen med landet.
Det er nå snart to måneder siden kampene mellom Sudans to store militære grupper, hæren og den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF), startet. Krigen som nå herjer har ført til en stor humanitær krise for sivilbefolkningen, som allerede hadde store behov for nødhjelp.
Kirkens Nødhjelp og flere andre hjelpeorganisasjoner har vært nødt til å sette arbeidet sitt på pause som følge av kampene. Det har ført til at viktig nødhjelp ikke har nådd fram til befolkningen.
25 millioner trenger nødhjelp
Etter at krigen brøt ut i april, er over 1.800 mennesker drept og 1,9 millioner internt fordrevet i landet. Ifølge FN trenger 25 millioner mennesker nødhjelp som følge av krigen. Det er mer enn halvparten av Sudans befolkning.
Kampene har ført til at de fleste helsetjenester og banktjenester har kollapset, vann- og elektrisitetsforsyninger har blitt ødelagt. I hovedstaden Khartoum er mange i ferd med å gå tom for mat.
Mange av våre kolleger forteller om en forferdelig situasjonen, som blir verre dag for dag. Det gjør sterkt inntrykk på meg å høre kolleger i Sudan fortelle om mennesker som tar en stor personlig risiko for å hjelpe andre. De humanitære behovene er enorme og mennesker over hele landet blir påvirket.
Vil hjelpe de berørte
Vi er nå i gang med planlegging for å hjelpe de som er berørt av krigen. I første omgang vil vi fokusere på utdeling av matkuponger og kontanter til de som er rammet av konflikten. Vi vil også hjelpe de som flykter fra Sudan i nabolandene Sør-Sudan og Tsjad.
De humanitære behovene er enorme og mennesker over hele landet blir påvirket.
I Sudans hovedstad Khartoum er det et stort press på familier og venner som nå huser internt fordrevne flyktninger. Her vil vi bistå for å hjelpe flyktningene og familier og venner som åpner sine hjem og tar flyktningene imot.
50 år i Sudan
Sudan er Afrikas tredje største land og har mer enn 45 millioner innbyggere. Landet ligger i Nord-Afrika og grenser mot Rødehavet i øst.
Kirkens Nødhjelp har vært i Sudan i 50 år og arbeider mange steder i landet. Programmet vi har her er et av våre største. Vi jobber blant annet med å gi økt tilgang til vann og hygienetjenester, forebygge kjønnsbasert vold og gi bønder en mulighet til å drive klimasmart landbruk.
Siden vi startet arbeidet i landet i 1971 har vi spilt en nøkkelrolle i humanitære prosjekter og utvikling i landet. Den største av disse er responsen på krisen i Darfur, som startet i 2004 og fortsatt er her. Kapasiteten til å respondere og resultatene av Kirkens Nødhjelps arbeid har blitt anerkjent fra ulike hold i Sudan, inkludert giverorganisasjoner og ambassader.
Verdenssamfunnet har et ansvar
Selv om det nå har gått snart to måneder siden krigen startet, fortsetter kampene å herje i Sudan, og det er dessverre få tegn som tyder på at situasjonen vil bedre seg den nærmeste tiden.
Derfor er det helt avgjørende at verdenssamfunnet forstår omfanget av konflikten og tar sitt ansvar for å beskytte de sivile og få en slutt på kampene. Kirkens Nødhjelp har et oppdrag i Sudan som har vart i 50 år, og vi vil fortsette arbeid i den form som omstendighetene tillater det. Vi må ikke forlate det sudanske folket.