Debatt

TALTE: Truls Liland holdt minnetale i forbindelse med 200-årsmarkeringen av Hans Nielsen Hauges død.

Vi må se på Hauges liv på en helhetlig måte

Minnetale om Hans Nielsen Hauge, 200 år etter hans død. Holdt ved minnemarkeringen ved Gamle Aker kirke 29. mars 2024.

Publisert Sist oppdatert

Det er en ære å holde en minnetale for en av norgeshistoriens største personligheter og spesielt når det er Hans Nielsen Hauge (1771–1824) det er snakk om. Jeg vil her fokusere på tre egenskaper hos Hauge som jeg tror er viktige for å forstå ham som (historisk) person. Og hvor han også kan være til inspirasjon oss i dag – som en rollemodell.

1. Mot til å tale sant selv i møte med massiv motstand

Etter sin sterke og radikale opplevelse i våronna en aprildag i 1796, opplevde Hauge et livslangt kall og ble aldri den samme igjen. Kallet han fikk drev ham, og selv om mange opplevde frihet og forandring, møtte Hauge også sterk motstand, spesielt fra øvrigheten.

TRULS LILAND: Stipendiat, Hauge School of Management, NLA Høgskolen.

Bevegelsen som var født kunne ikke stoppes. Han ble arrestert en rekke ganger og satt ti år i fengsel uten dom i 1804–1814. Fengselsoppholdet tæret selvsagt på, men beskrivelsen av Hauge som en knekket mann, også psykisk, er muligens litt overdrevet.

Han fortsatte arbeidet, selv om han ikke kunne reise som før på grunn av helsetilstanden. Konformitetspresset var sterkt da som nå. Det krever mot å stå opp for det man mener er sant og rett.

2. Omsorg for andre (ønske andres beste)

Hauge var en sterk leder og kunne være tydelig om han var uenig med andre, inklusiv hans venner. Men flere som møtte Hauge beskriver ham som ydmyk og lyttende. Han sa selv: «Mitt kallsbrev er å elske Gud og min neste» som motivasjon for sitt samfunns- og næringsengasjement. Han så med andre ord dette som en måte å leve ut troen på.

Dessuten blir han beskrevet som en menneskekjenner. Han innsatte ledere som Ole Torjussen Helling, som solgte gården sin i Ål og flyttet til Sunnfjord for å drive Svanøy gods. Han var ung, men Hauge så potensial i ham og ga ham ansvar og muligheter.

BLE MINNET: 29. mars ble det holdt en minnemarkering for Hans Nielsen Hauge ved Gamle Aker kirke i Oslo, 200 år etter hans død.

Dessuten støttet han kvinnelige ledere og forkynnere som Sara Oust i Vingelen. Et brennende engasjement for det som er sant og rett, kombinert med omsorg for andre og det å se etter deres beste, er en god kombinasjon.

3. Nyskapende samfunnsengasjement

En tredje egenskap hos Hauge er evnen til å se muligheter og være nyskapende. Han var en gründer og bidro til å starte eller restarte flere titalls bedrifter. Han var samtidig opptatt av å bidra til et bedre samfunn.

Denne felles motivasjonen til å skape både finansiell og sosial verdi, kjennetegner sosiale entreprenører. Vi ser det samme hos haugianerne. De bidro til samfunnsbygging og -utvikling, basert på et genuint samfunnsengasjement. Sånn sett var de samfunnsreformatorer som bidro til å skape et bedre samfunn.

Vi trenger mennesker som dem for å skape, opprettholde og videreutvikle dette også i fremtiden.

For å forstå Hauge, er troen som drivkraft helt essensielt. Men det handler ikke om å se på livet hans på en fragmentert, men helhetlig, måte. Vi forstår ikke Hauge nødvendigvis bedre ved å sette de ulike rollene som for eksempel forkynner, religiøs leder, gründer og forfatter opp mot hverandre eller peke på at en (eller flere) er viktigere enn de andre.

Det er når vi ser det på en helhetlig måte og hvordan disse henger sammen at jeg tror vi tar Hauge på alvor og forstår hans bidrag og kall.

Powered by Labrador CMS