Synspunkt
Vi må stå opp for det vi tror på
Hat og likegyldighet må bekjempes hver dag. Vi kan ikke ta for gitt verdiene vår nasjon er bygget på.
På tiårsdagen for terrorangrepet etter bombeangrepet på regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya hvor 77 mennesker ble brutalt drept og Norge opplevde det verste terrorangrepet etter andre verdenskrig, var landet samlet til ulike minnemarkeringer.
Vi var sammen for å minnes ofrene etter den grusomme terrorhandlingen og alle berørte av terrorhandlingen; de pårørende og alle dem som fortsatt er merket på kropp og sinn etter den grusomme terroren.
En markering som også var viktig for å vise at vi står sammen mot de holdninger som ledet til handlingene for ti år siden, høyreekstremisme, rasisme og diskriminering.
Forrige uke la Politiets sikkerhetstjeneste (PST) frem en ugradert rapport som beskriver utviklingstrekk innen høyreekstremisme i Vesten, med vekt på ideologi og fiendebilde.
For det høyreekstreme tankegodset som inspirerte til angrepet er fortsatt en drivkraft for høyreekstremister nasjonalt og internasjonalt, og har inspirert til flere terrorangrep de siste ti årene.
Det høyreekstreme tankegodset som inspirerte til angrepet er fortsatt en drivkraft for høyreekstremister nasjonalt og internasjonalt.
Rapporten trekker blant annet frem at mange høyreekstreme tilpasser budskapet sitt i form og innhold for å tiltrekke seg nye tilhørere og de høyreekstreme ideologiske retningene som forfekter behovet for en øyeblikkelig samfunnskollaps vurderes å ha en radikaliserende og mobiliserende effekt, og utgjør en kraftig terrortrussel.
Rapporten er skremmende og urovekkende og PST konkluderer med at høyreekstreme digitale nettverk vil prege trusselbildet fremover og at nye terrorangrep vil sannsynlig utføres av enkeltstående aktører som har vært delaktig i de digitale nettverkene.
De skriver: «Forebygging av terrorhandlinger krever samarbeid mellom ulike samfunnsaktører. Spesielt der soloterrorister eller mindre celler er involvert har også publikum en viktig rolle. Dette fordi nærstående ofte er de første til å registrere varseltegn i en begynnende radikaliseringsprosess.»
Hat og likegyldighet må bekjempes hver dag. Vi skal aldri tie og aldri glemme. Vi skal kjempe for mer åpenhet og demokrati.
Og for å forebygge trenger vi, slik PST så tydelig adresserer, et tett og godt samarbeid mellom ulike samfunnsaktører, og være oppmerksomme og si ifra om vi registrerer varseltegn i en begynnende radikaliseringsprosess.
Så vil 22. juli for alltid være en dato som minner oss på at vi ikke kan ta for gitt noen av de viktigste verdiene vår nasjon er bygget på, som demokratiet, ytringsfriheten, mangfold, menneskeverd og likeverd, et samfunn som verdsetter mangfoldet og som bygger på respekt, åpenhet, solidaritet og omsorg for andre.
Derfor må vi snakke om 22. juli og stå opp for det vi tror på.