SIGNAL: Det er derfor et viktig og signal til dagens arkitekter når de får se det engasjementet en slik avstemning skaper, skriver Jan Johnsen. På bildet ser vi Fyllingsdalen kirke.

Viktig debatt om kirkebygg

Dagen har startet en uhøytidelig, men viktig debatt om kirkebygg og kirkearkitektur. Jeg er helt enig med redaktør Vebjørn Selbekk i at kirkens ledelse burde være glad for det folkelige engasjementet i kjølvannet av Dagens avstemning.

Publisert Sist oppdatert

Avisas kåring av de styggeste kirkene i Norge har imidlertid falt flere kirkefolk tungt for brystet. Ikke minst har leder av Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, kritisert Dagen og redaktør Selbekk i sterke ordelag. Hennes kritikk minner mest om strutsen som stikker hodet i sanden når den blir angrepet fordi den tror at problemet løses best på den måten.

Men mindre vakre kirker blir ikke penere ved at Raaum hevder at mange er glade i sine kirker, uavhengig av utforming. Ingen ønsker å frata folk kjærligheten til «sitt» kirkebygg. Men alle må tåle at det stilles spørsmål ved et byggs utseende, enten det er et kirkebygg, forretningsbygg eller en statlig institusjon.

Selbekk fortjener ikke kritikk, men derimot ros for at hans avis har satt søkelys på et tema som opptar mange langt utenfor kirkens rekker: Nemlig hvordan Kirkebygg skal se ut, og hvilken estetisk rolle de spiller i nærsamfunnet. For en legmann kan det se ut som om kirkebygg er blitt en «øvingsskole» for arkitekter som ønsker oppmerksomhet om sin virksomhet.

De fleste av de eksemplene som Dagen har presentert minner meg svært lite om kirker, og kunne like gjerne fungere som samfunnshus eller en statlig institusjon. Noen er direkte uestetiske, og kan neppe glede det store flertallet av menighetens medlemmer. Langt verre er det at de virker skjemmende på det miljøet de er en del av.

Guds hus er viktig for kirkelige handlinger, forkynnelse, samt annen form for aktivt menighetsarbeid. Men de er like viktige som deler av et by- og bygdemiljø som skal glede flere enn de aktive kirkegjengerne. Vakre kirker er til glede for de fleste – også ikke-troende. De er med på å skape en harmoni i landskapet når arkitekten har tatt et helhetssyn til deres ofte sentrale beliggenhet - og sakrale funksjon.

Når form og utseende ikke passer inn i det øvrige bygningsmiljøet, utgjør de for mange en negativ opplevelse – og i verste fall en arkitektonisk provokasjon. Alle bygninger, gjenstander og vegetasjon kommuniserer et budskap. Og dette miljøet gjør noe med oss og former oss som ferdes i disse omgivelsene.

Det er derfor et viktig og signal til dagens arkitekter når de får se det engasjementet en slik avstemning skaper. Jeg utfordrer derfor Dagen nå til å velge den positive varianten. La oss få være med på å kåre de vakreste kirkene i Norge. Dette har jo redaktør Selbekk vært inne på som en mulighet. Det kan bli et like viktig signal til våre kirke-arkitekter. For mange år siden intervjuet jeg redaktør Arthur Berg for NRK radio.

Jeg spurte til slutt i intervjuet: Hva er den største utfordringen for dagens kirke? Han tok en kort tenkepause og kom så med det overraskende svaret: «Tankeløysa». Jeg glemmer aldri svaret, og jeg lurer på hva han hadde sagt om mange av dagens kirkebygg.

Powered by Labrador CMS