«Vi må fortelle flere av de gode fortellingene om den tro som bærer og bærer frukt», skriver Kathrine Tallaksen Skjerdal (bildet).

Vil du påvirke? 
Fortell fortellinger!

Mens argumenter taler til hodet, 
taler fortellinger 
til hele mennesket.

Publisert Sist oppdatert

Den sympatiske 46-åringen er gravid for første gang. Når hun får vite at «noe er galt» med barnet hun bærer, kastes hun ut i en emosjonell berg-og-dal-bane.

Ektemannen er midt i en annen livskrise, som mistenkt i en gammel drapssak, og makter ikke å være til stede for henne. Hun blir helt desperat av å måtte sortere de vanskelige tankene på egen hånd.

Fortellingen bygger seg opp mot det uunngåelige valget: Abort. Men så, mot alle odds, velger hun å beholde barnet. For den lille i magen er ikke lenger et «det» for henne, men et «du».

Dette bi-dramaet dukket uventet opp i en av årets påskekrimserier på NRK: «Nedgravde hemmeligheter». Britisk krim på TV er min «guilty pleasure», og på tampen av påska ble jeg sittende og se en hel liten sesong i ett strekk.

Det føltes herlig unyttig! Men etter hvert som de rutinerte etterforskerne Cassie og Sunny rullet opp historien bak det hodeløse liket i fryseboksen, vokste historien liksom ut av underholdningsformatet.

Jeg kjente stigende begeistring over seriens evne til å behandle store og viktige temaer på en nyansert, direkte og verdibasert måte.

I tillegg til den nevnte graviditeten, utforsket episodene voksne barns forhold til sine foreldre, den livslange kampen for å klare å være et godt menneske, de ødeleggende konsekvensene av fortielse og flukt fra ansvaret, og mer til.

Det ville ikke forundre meg om årets påskekrim påvirket flere av seernes tenkning om abort og om andre eksistensielle temaer.

Jeg elsker fortellinger! Bibelfortellinger, menneskers livsfortellinger, fortellinger fra historien, fra film og litteratur… Mens argumenter taler til hodet, taler fortellinger til hele mennesket.

Argumenterende tekster har ofte den effekten at de raskt deler mottakerne inn i dem som er enige og dem som er uenige.

Fortellinger er vanskeligere å avvise, de får lettere tilhørerne til å lytte ordentlig, og åpne seg for å la seg si noe. I tillegg er fortellinger lettere å huske enn rent saklige fremstillinger.

Derfor blir de gjerne værende i vårt indre mye lengre, og får dermed mer varig virkning. Noen tenker kanskje at fortellinger er for barn?

Å nei, du. Fortellinger er noe av det mest komplekse som finnes – svært godt egnet for tenkende voksne.

Fortellinger kan ha en slagside mot det emosjonelle og det subjektive. De kan være manipulative og usanne. Vi trenger definitivt andre sjangere i tillegg; vi trenger analyser og fagbøker og grundige diskusjoner.

Men i dag vil jeg slå et slag for fortellingen, fordi jeg er bekymret for to ting. For det første: At det bildet som tegnes av kristendom i det offentlige rom, i for stor grad er preget av debatter om kontroversielle temaer.

For det andre: At så mange av de fortellingene som faktisk fyller det offentlige rom, ofte underbygger forestillingen om religion generelt, og konservativ kristendom spesielt, som noe negativt.

Flere nordmenn enn før mangler naturlig kjennskap til «vanlige» kristne miljøer og mennesker. De vet også for lite om Bibelen og kristendommens historie.

Da blir de mer sårbare for å få et skjevt bilde av hva kristen tro og kristent liv handler om. Jeg tror jeg vet hva den beste medisinen er: Vi må fortelle flere av de gode fortellingene om den tro som bærer og bærer frukt.

Målet er ikke å skape et glansbilde – det er ikke rett, og det blir dessuten fort avslørt – men å skape et sant og balansert bilde, og ikke minst: skape ny nysgjerrighet på den kristne tro og på troens hovedperson: Jesus.

De siste ukene har to personer gitt ordet «kristen» et ansikt i en rekke medier: Jubilanten Hans Nielsen Hauge, og Salamatu «Sally» Kamara (25) fra Sierra Leone og Rakkestad.

Sistnevnte er ny programleder i Supernytt på NRK Super. Hun sitter i rullestol, er begeistret for Jesus og for livet sitt, og drømmer om å jobbe for funksjonshemmede i utviklingsland. To fantastiske fortellinger om liv og tro!

Hvilke fortellinger drømmer du om at folk skal få høre?

Powered by Labrador CMS