LAGER KORS: Korsene har blitt en hobby, men de har også satt ham i kontakt med mennesker og miljø som han ikke vanligvis har kontakt med. – Korset har to sider. Lov og evangelium, synd og nåde, sier prest Karsten Christensen.

Denne presten lager sine egne kors

Da han ble omvendt i 1989, fikk Karsten laget et kors i gull og sølv. Siden har han fortsatt å lage kors.

Publisert Sist oppdatert

Han tar opp et stykke tre. Snur og vender litt på det. Hvilket kors skjuler det seg i dette trestykket? Slik har det blitt for prest og hobby-treskjærer Karsten Christensen.

– Korset er en enkel form som finnes overalt i naturen så vel som i arkitekturen. Det er forsoningens symbol. Det er hele verdens alter, sier den danske presten.

En hobby

Det er snart 30 år siden Christensen først tok imot Jesus. Siden den gang har det vokst frem et spesielt forhold mellom ham og den enkle formen – og alt som den symboliserer. Han gikk først til den lokale gullsmeden og fikk laget et kors i gull og sølv. Så ville han ha et stort kors som kunne stå på rommet hans. Han fikk tak i et solid stykke tre og formet et kors som sto i vinduet gjennom hele teologistudiet.

SYMBOL: – Korset er en enkel form som finnes overalt i naturen så vel som i arkitekturen. Det er forsoningens symbol. Det er hele verdens alter, sier den danske presten, Karsten Christensen. Foto: Privat

– Han valgte korset, forteller Karsten.

Da han senere kom hjem til Danmark og skulle tjene som prest i Harboøre på Danmarks vestkyst, fantes det ikke noen limtrefabrikk i nærheten. Men i prestegårdsskogen fant han en rund treskive. Det ble det første av mange kors som har blitt til i Harboøre.

Korsene har blitt en hobby, men de har også satt ham i kontakt med mennesker og miljø som han ikke vanligvis har kontakt med. Og om det er kunstnermiljø han beveger seg i så er ikke Karsten budskap noe annet enn om han står på preikestolen i kirken.

– Når jeg er ute og taler om korset så slår det meg igjen og igjen hvor viktig det enkle, grunnleggende budskapet om korset er. Det må høres igjen og igjen. Ordet om korset har en kraft til å trøste, lindre og å bære mennesker.

To sider

SÅR: – De seks endestykkene i dette korset symboliserer Jesu seks sårmerker, der navlen er det sjette, forteller Karsten Christensen. Foto: Privat

– Korset har to sider. Lov og evangelium, synd og nåde. Vi skal ikke skjule at den Gud som straffer og dømmer sin egen sønn også vil straffe og dømme oss. Det er en hard preken. Om vi bare ser den så er det fryktelig, sier Karsten og fortsetter:

– Men når man har sett på korset, så skifter det. Korset har nemlig en annen side, evangeliet. Det viser oss at korset er Guds kjærlighet, Guds vei til frelse. Gud har sett på deg og meg og tenkt: Hvordan får jeg Eivind og Karsten til himmelen? Så har han sett på prisen, og sett på oss. Så har han tenkt: Den prisen vil jeg betale. Korset taler om hvor dyrebare vi re, og hvor stor Guds kjærlighet er til oss.

Slik snakker kors-presten Karsten Christensen om korset. Han som kanskje mer enn mange har sett på, tatt på og gang på gang skapt korsformen med sine egne hender.

Akkurat nå holder han på med et 3,5 meter høyt kors som skal stå i Århus.

For å lede oss

I søndagens prekentekst dukker korset opp. Men Jesus snakker her om å «bære sitt kors».

– Det er det som vi kristne kaller «korsets teologi». Guds velsignelser kommer av og til på en uventet måte. Korset betyr en form for motgang, noe som møter oss nettopp fordi vi er kristne. Det kan også relateres til noe Gud bruker til å aktivt skape og forme oss.

– Gir Gud motgang, eller bruker han bare det som skjer med oss?

– Jeg vet ikke om jeg vil skjelne mellom de to. I det gamle vielsesritualet skulle ektefolkene være tro mot hverandre i gode og onde dager, og «under de byrder som Gud for syndens skyld har lagt på menneskelivet.» Vi har ikke en forklaring på alt, men vi vet at han noen ganger legger ting på oss som er ment til å danne og forme oss i Kristi bilde og for å lede oss hjem til himmelen.

Hjertet i korset

Korsene som blir til hjemme hos Karsten preker på ulike måter. Noen ganger blir korsene til for å illustrere et poeng. Andre ganger er det selve korset som taler.

– Jeg var ferdig med et kors, da min kone tar det opp og utbryter: «Har du sett dette»?

Det hun så i det ferske korset var et lite, men tydelig hjerte inne i korset. Selv hadde ikke Karsten sett det.

– Det ble en preken for meg at man kan se og se på korset, men om en ikke ser hjertet i det så har man ikke sett det vesentlige. Og har du først sett hjertet, så glemmer du det aldri.

Det stygge korset

Korsene han lager taler stadig til ham, og han taler stadig til andre om det han ser. Som korset som består av seks firkantede endetre lagt i korsform. De seks endestykkene symboliserer Jesu seks sår, sier han. Og når han forklarer hvorfor han snakker om seks sår, avslører han mer av tilknytningen til Norge.

– Jesus hadde selvsagt sår i sine to hender og to føtter. Han hadde spyd-såret i siden. Men Børre Knudsen sa at Jesu navle også var et sår. Han gav avkall på alt sitt og ble menneske, det er det sjette naglemerket.

Et annet kors har en nydelig loddrett stamme, men en grov tverrbjelke av limt trevirke.

– Jeg pleier å spørre folk hva de synes om korset. De er jo snille mennesker og vil ikke si noe stygt om korset. Men de fleste tenker nok at dette korset er stygt. Likevel er det et av de kors som har de beste prekenene.

Den loddrette langbjelken symboliserer Kristus, med sitt edle tre. Tverrbjelken består av mange små trefliser som kan ligne torner. Han tror Paulus’ torn i siden var en synd han kjempet med.

KORS: Noen av korsene prest Karsten Christensen har laget. Alle foto: Privat

Karstens kors

Selv har Karsten Christensen en kropp som ikke alltid makter å gjøre det hodet vil. En kropp som har tvunget ham til å ta ut sykemelding på grunn av overbelastning.

– Det er frustrerende og har noen ganger fått meg til å tenke at Gud får bruke de smulene jeg har. Vi har alle et kors og bære, og jeg tror det er bare akkurat det korset vi skal bære. Det kan se ut til at noen har et lett kors å bære, men slik kan vi ikke tenke. Vi kan ikke sammenligne hverandres kors.

Powered by Labrador CMS