– Hunden er vår nye baby
Bidrar hundeeiere til menneskeliggjøring av sine firbeinte venner?
Det å ha hund som kjæledyr er mer populært enn noen gang. Hundeeiere duller og steller med sine små og store hunder og kaller seg gjerne både «mamma» og «pappa». Noen beskriver endog vofsen som babyen sin og gir den kanskje også et menneskenavn.
Å gi hunden navn som eksempelvis Mia, Tuva, Lea, Selma, Gunnar og Max er slettes ikke uvanlig. Helge Olav Svela synes menneskeliggjøringen av hunden ikke er så merkelig når en ser hvor sterke bånd som ofte knyttes mellom hund og menneske.
Verdifullt og dyrebart
– At hundene våre får et menneskelig preg, er kanskje ikke så rart når vi ser måten de er på mot oss mennesker. Det er noe verdifullt og dyrebart i samspillet mellom eier og hund, sier Svela til Dagen.
Journalisten og forfatteren har værte på en lang «hundereise» de siste årene. Det begynte med at han og samboeren for noen år siden skaffet en seg border collier som fikk navnet Whisky, og lite ante Svela hvor mye den firbeinte vennen skulle sette sitt preg tilværelsen etterpå. Faktisk så mye at det nå er blitt bokutgivelse med hund som tema. Boken har fått navnet «Da han møtte hund – Hva hunden sanser, skjønner og elsker».
Mye av innholdet i boken er basert på vitenskapelig forskning, mens andre ting er hans private historier og personlige meninger. 300 forskningsartikler er lest, og noen av verdens ledende hundeforskere i Ungarn og Østerrike er intervjuet.
Mykere i kantene
Forfatteren, som til daglig er reportasjesjef i Bergens Tidende, er ikke i tvil om at anskaffelsen av hund har endret ham selv som menneske. At tilknytningen til vofsen skulle skje så fort var overveldende. Bare en uke etter at valpen var kommet i hus, kjente han en sterk omsorg og kjærlighet til det lille nøstet. Han som i mange år hadde jobbet med harde krimsaker som journalist, begynte plutselig å felle tårer når han leste om hunder på Facebook.
– Jeg har nok alltid sett på meg selv som en robust fyr, men at Whisky har gjort meg mykere i kantene må jeg nok bare erkjenne, sier hundelskeren, som opprinnelig er fra Stavanger.
– Noen vil kanskje hevde at hundeeiere trekker relasjonen til hunden sin vel langt ved nærmest behandle den som et menneske. Hva sier du til dem med en slik oppfatning?
– Jeg forstår at de som ikke har hund selv ikke greier å se relasjonen til en hund med samme briller som meg. Vil folk himle med øynene når andre beskriver sitt forhold til hunden sin, må de gjerne gjøre det, men jeg kan ikke se hva som skal være farlig med å ha et lidenskapelig forhold hunden sin.
– En generell trend i vår tid er jo også at det ikke finnes for mye kjærlighet i samfunnet. At en er glad i hunden sin og ønsker å gjøre det aller beste for den, er etter min mening bare udelt positivt, fastslår Svela.
Verdisyn
Forfatteren mener forholdet til hunder også er et spørsmål om verdier, og ikke minst hvordan vi ser på andre levende vesen. Han understreker at det ligger et stort ansvar for den enkelte som anskaffer seg en hund. Den firbeinte kompisen er like knyttet til oss som vi er til den, og det er noe en hundeier alltid må ha et bevisst forhold til.
– En hund er utrolig hengiven og tillitsfull overfor oss. Vi skal huske på at det er vi som bestemmer når den skal spise, gå tur, leke og sove. Ja, til og med når hunden en dag må avlives og skal dø. Den tilknytningen den har til oss må vi som hundeiere ta på alvor.
– Hva ønsker du å formidle med bokutgivelsen?
– Hunden er et fantastisk dyr og er mye smartere enn vi tror. Det å få være gjenstand for dens kjærlighet og hengivenhet er et privilegium. Jeg ønsker å fortelle noe folk kan relatere seg til, men også bidra med faktabasert kunnskap.
Forskning
Svela peker på at det finnes veldig mye interessant hundeforskning, og han ble oppmerksom på dette etter at han selv fikk hund. Kunnskapen han har funnet underveis er en medvirkende årsak til at det er blitt bok, men også plassen den fire år gamle border collien Whisky har fått i livet hans.
– Det startet med at jeg leste vanlige artikler på nettet og informasjon jeg fant på ulike hundesider på Facebook. Etter hvert forsto jeg at det er gjort mye forskning når det gjelder hunder. Da begynte jeg å fordype meg i stoffet på en annen måte enn den overflatiske informasjonen som ellers er tilgjengelig på nettet. Jeg er heldig som har fått tilegne meg masse ny kunnskap jeg tidligere aldri hadde hørt om. Hvis det er interessant for meg, tenker jeg at det også er noe som kan interessere andre, sier Svela.