PASTOR: Sam Allberry er pastor, apologet og forkynner.

Tar oppgjør med singel-myter i ny bok

«Det tas for gitt at livet som singel er heller stusselig,» skriver Sam Allberry. Norsk pastor mener han gir oss et språk for å snakke om singellivet.

Publisert Sist oppdatert

I boka «7 myter om å være singel» skriver pastor, apologet og forkynner Sam Allberry at det å være singel nesten alltid blir definert av det negative, som fravær av noe.

«Å være singel er å ikke være gift. Det er å ikke ha en annen som står en spesielt nær. Når manglene får definere, forsterkes forestillingen om at det ikke er noe bra ved singellivet i seg selv; det er bare en livssituasjon der en mangler det som er bra ved å være gift,» skriver han i boka.

De sju mytene

De sju mytene som Allberry skriver om er kort oppsummert:

* Å være singel er for tøft

* Å være singel krever et spesielt kall

* Å være singel er å leve uten nærhet

* Å være singel er å være uten familie

* Å være singel er til hinder for tjeneste

* Å være singel er å kaste bort seksualiteten

* Å være singel er lett

Singel og pastor

Bente Sandtorp (51) er i likhet med forfatteren både singel og pastor. Hun arbeider til daglig i Baptistkirken Home Church i Oslo.

Hun opplever at Allberry skriver ærlig og sårbart om det å være singel, og at han løfter opp nedsider og oppsider ved det å være ugift.

– Undervises lite om singellivet

I en kort anbefaling av boka skriver Sandtorp at den er viktig både for gifte og single– og ikke minst for alle som er ledere i en kirke.

– Hvorfor er den spesielt viktig for ledere?

– Jeg tenker at kirkene våre, i alle fall de jeg kjenner, er veldig familiebaserte. Det undervises også utrolig lite om singellivet, noe jeg selv også er skyldig i.

PASTOR: Bente Sandtorp er pastor i Home Church på Grønland i Oslo, en baptistmenighet der både etniske nordmenn og innvandrere har sitt åndelige hjem.

– Ta for eksempel undervisning som skjer på ungdomsleirer. Der gis det aldri noe kurs om det å leve som singel. Når det blir et ikke-tema får vi et narrativ der det normale og eneste riktige er at man blir gift, mener hun.

Er det ikke snart på tide?

Pastoren opplever ikke at hun selv har vært utsatt for stort press og forventning fra egen familie som går på det å finne en ektefelle. Likevel har hun kjent på det «usagte» som noen ganger er der. Spørsmålet om «når hennes liv skal starte», og «når hun skal finne en ektefelle å dele det med».

– I hvilken fase av livet synes du det har vært mest utfordrende å være singel?

– Jeg har aldri opplevd det som veldig krevende, men jeg husker godt da alle vennene giftet seg i midten av 20-årene og spørsmålet som kom: Er det ikke snart på tide?

– Har valgt å være åpen

Enkelte har lurt på hvorfor hun er singel, og noen har lurt på om hun er lesbisk.

– Ikke mange, men jeg har valgt å være åpen med menigheten om at jeg er singel og at det ikke er uaktuelt å gifte seg hvis den rette skulle dukke opp.

Noen tror også at pastoren ikke har lov til å være gift og lurer på om baptistkirken har den teologien.

– Mange blir også nysgjerrige fordi de kommer fra kulturer der de har kjent seg presset til å bli gift i tidlig alder. Det har blitt mange samtaler rundt det å leve som singel.

Sandtorp legger til at der er flere single i lederskapet og blant dem som er aktive i kirken.

Kalt til å være familie

Som pastor for en menighet som består av rundt 50 prosent nordmenn og 50 prosent med utenlandsk opphav, har hun en kjepphest: at de er kalt til å være familie, og at menigheten ikke er basert på kjernefamilien.

– Der har vi store utfordringer i et individualistisk Norge der «mitt liv blir det viktigste». Vi evner i liten grad å tenke fellesskapsbasert og mange har mistet evnen til å bygge gode og nære vennskapsrelasjoner.

Manko på nære relasjoner

Sandtorp forteller at menigheten nylig hadde besøk av tre amerikanere som var i Norge i seks uker. De var med folk fra menigheten ut på gaten i Oslo.

KAFFE: Folk fra Home Church deler ut kaffe på gaten på Grønland i Oslo.

– I disse samtalene møtte de mange som satte ord på at de var ensomme. I dette samfunnet, med manko på nære relasjoner, har kirken et radikalt budskap.

Sandtorp understreker at når folk blir frelst, så får de også nye søsken i troen,

– Det må folk få erfare i praksis når de kommer til kirkene våre, sier hun.

Singel i lederskapet

Allberry skriver blant annet at i menigheter med mer enn én forkynnende pastor, så vil det være en fordel at minst en av dem er singel. Hva tenker du om det?

– Jeg har vel ikke tenkt akkurat på at de må være singel, men hos oss er vi opptatt av at de som forkynner har ulike nasjonaliteter og bakgrunner.

Kontakt med familier

En av mytene i boka er at «å være singel er å være uten familie». Her skriver Allberry blant annet om gjestfrihet og om sin nære kontakt med enkelte familier.

«Faktum er at det er godt for familier å gjøre andre til en del av livet sitt. Å inkludere andre er ikke bare til hjelp for den som inkluderes, men for familiene som inkluderer også,» skriver han.

Også Sandtorp har nær kontakt med flere familier.

– Jeg jobber med å skape en kultur der vi engasjerer oss i hverandres liv. Samtidig er det en grense for hvor mange man kan leve tett på, sier hun.

Nylig dro hun med to tenåringer til London. Det er barn hun har vært «tante» til i flere år.

– Når barna blir eldre endres relasjonen. Da er det fint å kunne gjøre noe sammen som er gøy for oss alle, sier hun.

En stor, utvidet familie

Selv om hun ikke har mann og barn, opplever hun at hun har en stor, utvidet familie.

– Det gjør livet rikt at man har så mange flotte mennesker å dele det med.

UTVIDET FAMILIE: Selv om Bente Sandtorp ikke har mann og barn, opplever hun at hun har en stor, utvidet familie.

Kommende uke reiser hun til gården som broren eier.

– De skal på hytta. Jeg har sagt fra i menigheten at de som vil, kan være med. Jeg er spent på hvor mange som kommer, sier hun.

Powered by Labrador CMS