10 måter 
å lære barna dine om Holocaust

«Den som glemmer historien, 
må leve den om igjen» står det 
på en brakkevegg i Auschwitz. Her er tips 
til hvordan du kan gi historien videre.

Publisert Sist oppdatert

Det er nå i overkant av 70 år siden andre verdenskrig ble avsluttet og tidsvitnene dør ut.

I forrige uke fortalte Dagen om hvordan fembarnsfar Gordon Andersen lærer barna sine opp i jødisk historie og Holocaust. Han tar dem blant annet med til snublesteiner i Oslo og konsentrasjonsleire i Polen.

– Jeg har opplevd turene som ekstremt lærerike og har aldri opplevd noe som har gjort så sterkt inntrykk, sa datteren Gloria Andersen om besøkene i utrydningsleirene Majdanek, Treblinka, Auschwitz og Birkenau, alle plassert i Polen.

Her er noen tips til ressurser og steder hvor familier kan dra for å lære mer om Holocaust.


1. Snublesteiner

Rundt omkring i hele Norge er det lagt ut i overkant av 470 såkalte snublesteiner. En snublestein er et minnesmerke over jøder som bodde i Norge og ble drept under krigen. Steinen er plassert i gaten utenfor huset der vedkommende bodde. På nettsiden snublestein.no kan man lese om hvor de ulike steinene er plassert. Fremdeles legges det ned nye steiner, og bildet er i fra Ålvik i Hordaland hvor det ble lagt ned snublesteiner i fjor sommer.

2. Jødisk museum 
i Trondheim og Oslo

Jødisk museum i Trondheim holder til i samme bygning som synagogen i Trondheim. Museet forteller om historien og kulturen til jødene i området både før, under og etter andre verdenskrig.

Jødisk museum i Oslo holder til i den tidligere synagogen i Calmeyers gate. Her kan man både besøke museet og delta på ulike arrangement.

3. Falstadsenteret 
i Levanger

Falstad fangeleir ble etablert høsten 1941. Stedet fungerte som arbeidsleir, transittleir og dødsleir. Omlag 50 norske jøder fra Midt- og Nord-Norge var fanger her, i tillegg til flere tusen andre. Fangene ble utsatt for et vilkårlig og brutalt voldelig ordenssystem. De ble beordret til store mengder slavearbeid, og flere ble henrettet.

4. «Erindringens sted» ved Akershus festning

Den 26. november 1942 ble 532 norske jøder fraktet fra Akershuskaien i Oslo med skipet Donau til Stettin, og videre med tog til dødsleiren Auschwitz i Polen. Kvinner, barn og menn som ikke kunne brukes til arbeidskraft, ble sendt rett i gasskamrene. Kun ni av dem som gikk om bord i Donau denne dagen overlevde krigen. Her ved Akershus festning står det et minnesmerke.

5. Fluktrute 
fra Norge til Sverige

Omlag 1100 norske jøder flyktet fra Norge til Sverige under andre verdenskrig. Svært mange forlot landet mellom 26. oktober til 26. november 1942. «Flyktningeruta» går fra Skullerudstua i Oslo og helt til Grenselosmuseet ved vannet Skjervangen i Eidskog. Man kan gå deler eller hele turen som er på omlag 120 km. Ruten har blå merking og skilt hele veien. Se traseen på nettsiden ut.no.

6. Bøker

Det finnes mange bøker på biblioteket om jødenes historie under krigen, her er noen som kan passe for barn:

Anne Franks dagbok, 
av Anne Frank

Kathe, alltid vært i Norge, 
av Espen Søbye

Over grensen, av Maja Lunde

Brevet frå krigen, av Ingunn Røyset

Nærmere høst, av Marianne Kaurin

Dei et ikkje sjokoladepålegg 
i krigen, av Ingunn Røyset

Gutten i den stripete pyjamasen, av John Boyne

Spiongutten, av Margi Preus

En gang, av Morris Gleitzman

7. Filmer

Disse filmene kan passe for litt eldre barn og er tilgjengelig på nett:

Gutten i den stripete pyjamasen, tilgjengelig på Netflix

Ninas barn, norsk dokumentar tilgjengelig på nrk.no

Trikken til Auschwitz, norsk dokumentar om Samuel Steinmann tilgjengelig på nrk.no.

8. Auschwitz I 
og Auschwitz II Birkenau i Polen

De to dødsleirene er i dag omgjort til minnested og museum. Over 1,1 millioner kvinner, menn og barn ble drept her. For å besøke stedet kan man fly til Krakow og dra på dagstur til leirene. Man kan både reise med en turoperatør, buss eller tog. Se nettsiden: auschwitz.org

9. Anne Franks hus 
i Amsterdam, Nederland

I to år bodde den jødiske jenten Anne Frank i et hemmelig anneks i Amsterdam sammen med syv andre. De ble senere oppdaget og sendt i konsentrasjonsleir. Etter hennes død ble Anne Franks dagbok, som ble skrevet i dekning, publisert. I dag er huset med det hemmelige annekset gjort om til museum.

10. Yad Vashem 
i Jerusalem

Yad Vashem er Israels offisielle minnesmerke for jøder som ble drept under Holocaust. Det er et stort kompleks som inneholder et historisk museum, minneutstillinger, kunstgallerier, arkiver, utendørs minnesteder, en synagoge og et utdannelsessenter. Ikke-jøder som reddet jøder under andre verdenskrig, ofte med stor fare for sitt eget liv, er hedret ved Yad Vashem. Man kan ikke ta med seg barn under ti år.

Powered by Labrador CMS