11. september-museum åpnet for publikum
- Overveldende og vakkert, var reaksjonene da det nye minnemuseet over terrorangrepene 11. september 2001 åpnet for publikum på Ground Zero. Men suvenirbutikken møter kritikk.
Museet, som står der tvillingtårnene ble jevnet med jorden i New York, åpnet onsdag dørene for vanlige besøkende etter at pårørende til de nesten 3.000 ofrene for terrorangrepet fikk komme på en egen åpningsseremoni sist helg.
Flere av dem som besøkte museet, fortalte om en svært følelsesladd opplevelse etter å ha vandret gjennom en utstilling av ødelagte brannbiler, sterke fotografier og lydopptak av folk som visste de skulle dø og ringte sine kjære for å ta farvel.
- Jeg bare gråt. Det er veldig trist å se alt dette rett foran seg, sier Joseph McAuliffe (64).
Overlevde
Damaris Rodriguez (61) fra New York forteller at hun kom for å finne fred. Hennes datter Amy overlevde angrepet.
- Det var fantastisk og veldig overveldende, sier hun og legger til at minnene om den grusomme dagen strømmet på da hun var inne i museet. Hun forteller videre at datteren overlevde fordi hun kom for sent på jobb den skjebnesvangre dagen og akkurat var på vei opp fra undergrunnsstasjonen da det første tårnet raste.
Shannon Bailey (43) synes utstillingen var vakkert laget.
- Men det var likevel som å få en knyttneve i magen. Jeg fikk følelsen av å være i en begravelse, sier hun.
Tegnet av Snøhetta
Det 10.000 kvadratmeter store museet er tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta. Over 10.000 gjenstander, blant annet en del av tvillingtårnenes fundament og vrakrester fra flyene som ble brukt som våpen, forteller historien om angrepet.
På et kart vises ruten de fire flyene fulgte den skjebnesvangre høstmorgenen for nesten 13 år siden.
En trapp mange brukte da de flyktet unna de brennende bygningene er bevart, og det er gjenstander der som minner de besøkende om dem som ikke kom hjem: svidde kredittkort, en damesko og en brannbil som ble knust da tårnene kollapset. 343 brannmenn mistet livet i redningsarbeidet.
Kritikk mot suvenirbutikk
Men selv om reaksjonene er udelt positive til selve museumsutstillingen, får museets suvenirbutikk sterk kritikk, ikke minst fra pårørende som mistet noen i terroraksjonen 11. september 2001.
De reagerer kraftig på at det selges kopper, T-skjorter, skjerf og andre gjenstander med motiv fra terrorangrepet.
- Jeg synes det er forkastelig. De gjør penger på min omkomne sønn, sier den pensjonerte brannmannen Jim Riches til CNN.
Han kritiserer også inngangsbilletten, og sier det er som «å ta betalt for å komme inn på en kirkegård».
- Dette er et gravsted. Det de gjør er å kommersialisere et hellig sted. Vi synes ikke det burde vært salg av disse tingene der. Om de absolutt må gjøre det, så velg et annet sted, sier Kurt Horning, som mistet sønnen Matthew i angrepet, til Washington Post.
Museumsledelsen sier imidlertid at inntektene fra gavebutikken samt billettinntektene er nødvendig for å finansiere driften og sørge for gratis adgang til området utenfor museet. De årlige kostnadene vil ligge på rundt 65 millioner dollar.