1.700 mennesker kan ligge begravd i Tikrit
Et titall massegraver er avdekket i Tikrit siden den irakiske byen ble frigjort fra IS' kontroll. Myndighetene frykter å finne likene av opptil 1.700 massakrerte soldater.
Massedrapene i juni i fjor på sjiamuslimske soldater fra den tidligere amerikanske militærbasen Camp Speicher i utkanten av Tikrit har blitt et symbol på IS' brutale overgrep mot Iraks sjiabefolkning.
Bildene av soldatene som ble skutt med maskingevær i hundretall, ble publisert av IS-opprørere på internett og gikk verden rundt.
– Hjerteskjærende
Regjeringsstyrker og allierte sjiamilitser drev IS ut av Iraks tidligere leder Saddam Husseins hjemby sist uke. Få dager senere begynte et team med rettsmedisinere arbeidet med å grave ut likene i massegravene i Tikrit i Salahuddin-provinsen 15 mil nord for Bagdad.
– Vi begynte i dag å grave i den første massegraven. Hittil har vi funnet minst 20 lik. Foreløpige undersøkelser levner ingen tvil om at det dreier seg om Speicher-ofre, sier Khalid al-Atbi, en irakisk helsearbeider som er en del av teamet.
Noen av gravene ligger inne på området til Saddam Husseins gamle presidentpalass.
– Det var et hjerteskjærende syn. Vi klarte ikke la være å bryte ut i gråt. Hvem kan drepe 1.700 mennesker i kaldt blod? spør han nyhetsbyrået Reuters.
Lettede familier
Massakren på de sjiairakiske Speicher-soldatene skjedde mens den irakiske hæren brøt sammen og de sunnimuslimske ekstremistene i IS erobret Tikrit og store deler av det nordlige Irak i fjor sommer. Samtidig ble verden oppmerksom på IS-opprørerne som allerede januar samme år erobret byen Fallujah i Anbar-provinsen De forsvunne soldatenes familier venter fortsatt på svar.
– Det eneste positive er seieren i Tikrit. Vi er glade, for familiene vil i det minste snart få vite skjebnen til sine sønner og familiemedlemmer, sier Ali Hamad. Fetteren hans forsvant fra Camp Speicher sammen med 1.700 andre.
Hevnaksjoner
Sjiamilitser som hjalp regimet med å nedkjempe IS, herjet i to dager i Tikrit etter gjenerobringen sist onsdag. Lokale kilder sier flere hundre hus og butikker ble plyndret og satt i brann i løpet av to dager med voldelige hevnaksjoner i byen der befolkningen i all hovedsak er sunnimuslimer.
Lørdag forlot de fleste paramilitære styrkene byen etter ordre fra statsminister Haidar al-Abadi. Mandag sa Abadi at «bare» 152 hjem og butikker ble satt i brann i Tikrit.
Iraks regjering er avhengig av hjelp fra titalls tusen militskrigere som ikke er direkte underlagt Bagdads kontroll. Menneskerettsorganisasjoner mener militsene gjentatte ganger har begått krigsforbrytelser mot sivile sunnimuslimer.