19 kommuner velger lokal kontantstøtte
Til tross for at regjeringen vil kontantstøtten til livs, er det stadig flere kommuner som innfører lokal kontantstøtte. Bare nå i høst innføres den i minst to nye kommuner.
- Kontantstøtten er en ordning som har negative virkninger for likestilling og integrering. Den kan bidra til å holde kvinner utenfor arbeidslivet og barn utenfor barnehage, sier statssekretær Kjetil Andreas Ostling i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet til Dagen.
Han viser til at derfor ble den statlige kontantstøtten avviklet for toåringene i fjor.
En undersøkelse som Dagen har gjort viser at det er minst 19 kommuner som satser på lokal kontantstøtte. Nye kommuner fra 1. august i år er Askøy i Hordaland og Spydeberg i Østfold.
Skattefri ordning
- Kommunen har plikt til å tilby barnehageplass fra august til alle foreldre med barn som fyller ett år innen utgangen av august samme år. Kommunen må derfor sørge for å ha tilstrekkelig antall barnehageplasser. De bør ikke basere seg på kontantstøtte, da foreldrene lett kan endre atferd og etterspørre barnehageplass, sier Ostling.
Men han legger til at det er ingen lov som hindrer kommunene i å innføre lokal kontantstøtte.
- Den fritar imidlertid ikke kommunene fra plikten til å tilby barnehageplass til dem som har rett og ønsker det, sier Kjetil Andreas Ostling.
Statssekretæren viser til at kontantstøtten er skattefri, og at skattlegging ikke er et tema som er på dagsorden.
Glade trillingmødre
Trillingmødrene Linda Lode og Lillian Skretting i Hå kommune på Jæren er glade for at de kan nyte godt av kontantstøtten. Når trillingene deres er to år, kan familiene innkassere 15.000 skattefrie kroner per måned i ett år.
- Dette er en kjempeflott ordning, og det er godt å ha mulighet til å kunne være hjemme med toåringene. Vi ville gått glipp av mye om de skulle vært i barnehage, sier Linda Lode til Dagen. Hun har fått kontantstøtte fra juni i år.
- Jeg er veldig glad for å kunne være hjemme med barna, og slippe å gå så mye på arbeid dette året, legger Lillian Skretting til. Hun må vente til oktober når hennes trilllinger fyller to år.
En hel månedslønn
- Dette utgjør jo en hel månedslønn for meg som er sykepleier, konstaterer hun.
Da vi traff de to trillingmødrene for et år siden, var de fulle av lovord til Hå kommune som ville innføre lokal kontantstøtte.
- Dette gjør hverdagen lettere, og det er veldig kjekt å ha trillingene hjemme, og vi får mye tid sammen, sier Linda Lode.
- Kontantstøtten gjør det mulig å være hjemme, og vi kan ta livet mer med ro, mener Lillian Skretting.
Best ordning i Spydeberg
Spydeberg kommune i Østfold utbetaler mest av alle i lokal kontantstøtte. KrF-ordfører Knut Espeland har med støtte fra Høyre, Venstre og Frp vedtatt å gi 6.606 kroner per måned i full ytelse fra barna er to år og til skolestart. Dette er en ettårig prøveordning fra 1. august i år.
- Vi fikk innspill fra småbarnsforeldre som sliter med tidsklemmen og ønsker mer tid sammen med sine barn. Men dette er vanskelig fordi de ikke har økonomisk handlefrihet. Derfor ville vi gi dem en reell mulighet, og de vet selv hva som er best i deres situasjon, sier Knut Espeland til Dagen.
Og fordi tidsklemmen også kan føles sterk når barna er mellom tre og seks år, har kommunen bestemt å gi lokal kontantstøtte helt til skolestart.
Ordføreren forteller at det per i dag er 62 barn i ulike aldersgrupper som vil få kontantstøtte fra 1. august i år. Flesteparten av foreldrene velger en kombinasjon mellom barnehage og økt hjemmetid.
Ny barnehage
- Vi har nettopp bygd en ny barnehage, som er planlagt med seks avdelinger med tanke på befolkningsvekst. Fire avdelinger har vært i bruk sist år, men fra i høst er det bare tre avdelinger som vil være åpne på grunn av kontantstøtten. Det er ikke noe dramatikk i dette, for barnehagen er bygd for fremtiden i en ekspansiv kommune. Men vi anbefaler foreldrene å la barna nyte godt av barnehage, sier Espeland.
- Hva er dyrest av kontantstøtte eller barnehage?
- For barn opptil tre år koster en plass i barnehagen 160.000 kroner, mens kontantstøtten utgjør bare halvparten. Når barna blir eldre, er prisen omtrent lik. Men vår anbefaling er at foreldrene velger en kombinasjon mellom barnehage og kontantstøtte, sier Knut Espeland.
Bedre skoleresultater
En undersøkelse viser at skolebarn med mødre som mottar kontantstøtte, gjør det i snitt bedre på skolen.
- Jeg håper denne studien kan sette barnet mer i fokus. Spørsmålet er: Har vi vært nok bevisste på å gi barna et godt alternativ, spør økonomiprofessor Mari Rege ved Universitetet i Stavanger, ifølge NTB/NRK.
Hun har sammen med Torbjørn Hægeland i Statistisk sentralbyrå (SSB) og Eric Bettinger ved Standford-universitetet laget studien om forholdet mellom kontantstøtte og barns resultater på skolen.
- Studien tyder på at barna som går over på skolefritidsordning når skolen er slutt, eller som låser seg inn hjemme og venter på at foreldrene kommer hjem, ikke gjør det så godt som de kunne ha gjort om mor var hjemme, skriver Mari Regge i en kronikk i Dagens Næringsliv.
DAGEN