20 ÅR SENERE: Les hele historien om Knutby-dramaet i denne saken.

20 år siden Knutby-drapet: Les hele historien

To tiår etter de famøse skuddene i øst-Sverige, lever fortsatt minnet om de grufulle hendelsene i den svenske menigheten.

Publisert Sist oppdatert

10. januar 2004 ble to personer skutt i Knutby, en liten by omkring fire mil øst for Uppsala i Sverige.

Hendelsen har påvirket det svenske samfunnet, men særlig pinsebevegelsen, skriver svenske Dagen.

Èn person ble raskt erklært død: Alexandra Fossmo ble truffet av flere skudd i hodet mens hun lå og sov. Skuddene ble avfyrt mens det fremdeles var mørk natt. Hun var gift med nordmannen Helge Fossmo, pastor i pinsemenigheten Filadelfia Knutby.

Fossmo skulle snart bli kjent for hele Sverige.

DØMT: Norske Helge Fossmo ble dømt til livsvarig fengsel for medvirkning til drap på sin andre kone, Alexandra Fossmo, og medvirkning til drapsforsøk på naboen, Daniel Linde.

Også en mann i nabohuset, Daniel Linde, ble skutt denne natten, men overlevde.

Ung jente skjøt

Det ble raskt avslørt at den som avfyrte skuddene var en ung jente fra Småland. Sara Svensson var 26 år gammel. Hun fikk raskt kallenavnet «barnepiken» i mediene, basert på hennes rolle i menigheten.

PASSBILDE: Sara Marie Svensson sitt passbilde figurerte i mange medier i årene etter drapet.

Tilståelsen kom bare noen dager senere.

Det kom snart frem at Sara Svensson handlet på ordre fra en annen person.

I den påfølgende rettssaken var en tekstmelding om å begå drapet, avgjørende. Den ble slettet, men senere gjenskapt.

Nummeret kunne knyttes til pastor Helge Fossmo, som ble dømt for oppfordring til drap og drapsforsøk. Han fikk livstid i fengsel som straff, selv om han nektet å ha noe med drap og drapsforsøk å gjøre.

Sara Svensson trodde selv at hun utførte Guds vilje. Ved mordtidspunktet ble hun av retten ansett å være så forvirret at hun ble dømt til psykiatrisk behandling.

Mordet i Knutby har blitt grundig etterforsket av svensk politi. En av sakene gikk også hele veien til Högsta domstolen, Sveriges høyesterett.

ILLUSTRASJON: Tegning fra rettssaken mot de tidligere Knutby-pastorene Åsa Waldau, Peter Gembäck og Urban Fält.

Skuddene i Knutby markerte begynnelsen på intens mediedekning av Filadelfia-forsamlingen. Det tok ikke lang tid før intriger ble til overskrifter, og det ble tydelig at dette ikke var en «vanlig» menighet.

En avvikende faktor var forholdene som hadde vokst frem i forsamlingsmiljøet, ikke minst da det ble avslørt at pastor Helge Fossmo hadde hatt flere seksuelle forhold internt i menigheten.

DØMMER INGEN: Etter at Helge Fossmo ble siktet for drap, var de daværende pastorene Peter Gembäck og Kim Wincent opptatt av at de ikke skulle forhåndsdømme.

Flere av forsamlingslederne ble snart kjendiser. Særlig Åsa Waldau, en av pastorene, ble pekt ut som en betydelig lederskikkelse. Hun ble beskrevet som karismatisk og som en person som klarte å trekke til seg mennesker.

Det var også Åsa Waldau som hadde overtalt mange unge pinsevenner til å forlate sine tidligere miljøer for å flytte til Knutby, i håp om å kunne leve ut sin tro på en mer radikal måte.

WALDAU: Åse Waldau hadde en fremtredende lederrolle i Knutby-menigheten.

Men også personer som Peter Gembäck og Kim Wincent fikk mye oppmerksomhet i media, som pastorer og talspersoner som forsvarte forsamlingens standpunkter.

Kristi brud

Noen uker etter drapet i Knutby ble begrepet «Kristi brud» kjent for allmennheten. Det som tidligere hadde vært en skjult hemmelighet for en mindre gruppe i forsamlingskretsen, kom nå på forsiden av avisene.

Kristi brud-læren er en teologisk tolkning som fikk fotfeste i Filadelfia-forsamlingen i Knutby og som går ut på at Åsa Waldau var utvalgt av Gud på en unik måte.

Allerede i 1999 skal de i forsamlingskretsen ha iscenesatt et ekteskap mellom Åsa Waldau og Jesus, derav begrepet «Kristi brud».

Forsamlingsmedlemmene i Knutby mente dermed at de spilte en spesiell rolle i verdenshistorien, der Åsa Waldau fikk en nærmest guddommelig status.

Kristi brud refererer vanligvis til Guds menighet, men i Knutby ble det tolket som at Kristi brud faktisk var en spesifikk person. Teologien ble støttet av profetier.

Denne læren levde videre etter drapene i 2004.

Medlemmer har i ettertid vitnet om hvordan hun ønsket å passe på og bestemme konkrete ting i menneskers hverdag. Blant annet ville hun, i følge disse, styre hvordan de innredet hjemmene sine.

KRISTI BRUD: Åsa Waldau, kjent som «Kristi brud», på vei inn i rettssalen i Uppsala tingrett. Waldau, Peter Gembäck og en annen tidligere pastor fra Filadelfia Knutby ble 13. mars 2020 dømt for å ha mishandlet flere i menigheten.

De som ikke fulgte hennes krav, kunne bli stemplet som «feil» og bli utsatt for enormt press, slik som skjedde med Sara Svensson før drapsnatten, ifølge vitner.

Pinsebevegelsen tok avstand

Knutby Filadelfia ble grunnlagt i 1921 som en ordinær pinsemenighet.

Men på slutten av 1990-tallet skjedde en forandring som gjorde Knutby annerledes fra bevegelsen for øvrig. Advarsler om en usunn forsamlingskultur hadde kommet før skytedramaet i 2004, blant annet da mange som søkte til Knutby brøt kontakten med familiene sine.

Etter dette grep den svenske pinsebevegelsen inn, og til slutt ble forsamlingsmedlemmene ekskludert. Formelt skjedde dette ved at vigselbeviset ble trukket tilbake. Dette skjedde noen måneder etter Knutby-dramaet.

Men selv om den svenske pinsebevegelsen tok tydelig avstand fra forsamlingslivet i Knutby, har både bildet av pinsebevegelsen og frikirkene i Sverige generelt blitt påvirket av hendelsene: I en undersøkelse blant frikirkepastorer i 2013 svarte 60 prosent at Knutby hadde påvirket folks oppfatning av frikirkene på en negativ måte.

I november 2016 avslørte svenske Dagen at Åsa Waldau og Urban Fält hadde blitt tvunget til å forlate Knutby.

Peter Gembäck fungerte en periode som talsmann for menigheten. Han fortalte til svenske Dagen at problemene gikk langt tilbake i tid, allerede før drapet i 2004.

TALSMANN: Peter Gembäck ble i en periode talsmann for Knutby Filadelfia. Han var også pastor i menigheten frem til 2017.

Han tegnet et bilde av et destruktivt lederskap der Åsa Waldau ble satt på pidestall og Urban Fält ble stadig grovere i sin maktmisbruk.

At begge lederfigurene hadde forlatt Knutby, var også begynnelsen på slutten. Det tok litt tid før luften gikk ut av ballongen, men i mai 2018 var alt definitivt over, og Knutby Filadelfia ble lagt ned, 97 år etter grunnleggelsen.

Ny rettssak

I januar 2020 var det igjen tid for en rettssak med Knutby i fokus.

Den tidligere så karismatiske Åsa Waldau gikk inn i tingretten i Uppsala med senket blikk, anklaget for flere tilfeller av mishandling mot tidligere medlemmer av menigheten. I tillegg til psykisk vold ble Åsa Waldau beskyldt for å ha mishandlet flere personer som hun har vært misfornøyd med, flere ganger og med ulike redskaper.

RETTSMØTE: Her er f.v. Helge Fossmo, advokat Ola Nordström, advokat Christer Söderberg og Sara Svensson illustrert under et rettsmøte.

Urban Fält sto tiltalt for seksuelt misbruk av en person i en avhengighetsposisjon. Også Peter Gembäck var tiltalt. Han hadde anmeldt seg selv til politiet og dermed erkjent seg skyldig i mishandling.

Ble dømt

Alle tre ble dømt av tingretten.

Åsa Waldau ble dømt til betinget straff med 120 timer samfunnstjeneste etter å ha blitt funnet skyldig i åtte tilfeller av mishandling. Hun utfører samfunnstjenesten på en kristen bruktbutikk.

Urban Fält fikk 160 timer samfunnstjeneste, og han utfører også dette i en kristen hjelpeorganisasjon.

Peter Gembäck ble funnet skyldig i mishandling og fikk betinget dom samt 80 dagsbøter.

Flere dokumentarer

Historien om Knutby har også blitt dramatisert på ulike måter, senest i TV-serien «Knutby»- Også hendelsene rundt drapet har blitt aktualisert i HBOs dokumentarserie «Knutby – i blind tro». Både Helge Fossmo og Sara Svensson uttaler seg her om hendelsene.

BLIND TRO: Barnepiken Sara Svensson stiller opp i intervju i HBO-dokumentaren "Knutby: I blind tro".

Etter at menigheten i Knutby forsvant, har også tidligere medlemmer spredt seg og bor i dag på forskjellige steder i landet. Flere av personene har også av ulike grunner byttet navn siden tiden i Knutby.

Åsa Waldau bor nå på et mindre sted i Västmanland, og Urban Fält har startet på nytt på et mindre sted i Södermanland.

Etter 18 år i fengsel ble Helge Fossmo til slutt en fri mann, og siden januar 2022 har han levd et tilbaketrukket liv på et ukjent sted.

Sara Svensson ble løslatt fra rettspsykiatrisk behandling i 2011 og bor i dag i Småland.

20 år senere er hun fortsatt ikke klar til å gå ut offentlig med sin historie, og mener at mer tid er nødvendig.

– Jeg har det relativt bra, sier hun som eneste kommentar til svenske Dagen, der hun også ønsker å fortelle at hun har fått god hjelp til å bearbeide det som har skjedd gjennom samtaler.

Powered by Labrador CMS